Georgias president anerkjenner ikke valgresultatet
Georgias president Salom Zourabisjvili. Les mer Lukk
Zourabisjvili sier at myndighetene fratok landets borgere retten til å velge sitt styre ved valget, og hun oppfordrer til protester mot resultatet mandag kveld i hovedstadens hovedgate.
Sammen med opposisjonslederne kalte hun valget en «total forfalskning, et totalt tyveri av stemmene deres».
Samtidig sier den største opposisjonsgrupperingen at de ikke vil innta sine plasser i nasjonalforsamlingen på grunn av mistanken om valgfusk.
– Vi vil ikke legitimere tyveriet av stemmer fra det georgiske folk, så vi oppgir våre parlamentariske mandater, sier Nana Malasjkhia, leder for parlamentsgruppen til Koalisjonen for endring.
Landets valgkommisjon opplyste etter opptellingen at regjeringspartiet Georgisk drøm vant med nesten 55 prosent av stemmene, selv om uavhengige valgdagsmålinger tydet på seier til opposisjonen.
Koalisjon for endring fikk 11 prosent, ifølge valgkommisjonen.
Krever etterforskning
EU-president Charles Michel ber valgmyndighetene i Georgia om å etterforske gjennomføringen etter at observatørene påpekte uregelmessigheter ved valget og oppkjøringen.
– Vi oppfordrer den sentrale valgkommisjonen og andre relevante myndigheter til å oppfylle sin plikt til raskt, åpent og uavhengig å etterforske og avgjøre uregelmessigheter i valget og påstander om slike, skriver Michel i en uttalelse på X.
Michel sier at situasjonen i Georgia blir en sak på dagsordenen for det uformelle møtet i Det europeiske råd i Budapest.
Utenriksminister Espen Barth Eide er også bekymret etter OSSEs uttalelse om valget i Georgia.
– Jeg er bekymret over OSSEs rapport om valget som dokumenterer en rekke uregelmessigheter, press på velgerne, trusler og ujevn konkurranse, skriver Eide på X.
Press mot velgerne
Valget var preget av press mot velgerne og ujevn konkurranse, heter det i en uttalelse fra valgobservatører fra flere internasjonale organisasjoner.
– Valget ble spolert av ujevn konkurranse, press og spenninger, heter det i en felles uttalelse fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Europarådet, EU-parlamentet og Nato.
Valgobservatører fra OSSE kalte valgkampen for splittende og har flere bekymringer knyttet til gjennomføringen av valget.
Stemmekjøp og fysiske overgrep
Bekymringen går blant annet ut på observasjoner av stemmekjøp, dobbelt stemmegivning og fysiske overgrep og trusler mot velgere i og utenfor valglokalene.
– Vi uttrykker dyp bekymring for det demokratiske tilbakefallet i Georgia. Gjennomføringen av gårsdagens valg var dessverre et bevis på det, heter det fra EU-parlamentets observatører.
Den felles uttalelsen sier at selv om valget generelt var godt organisert, var det preget av et anspent miljø.
– Den ujevne konkurransen undergraver tilliten til resultatet, heter det i uttalelsen.
Vender seg mot Russland
Valgresultatet legger grunnlaget for et politisk oppgjør som eksperter mener kan føre Georgia bort fra sine EU-ambisjoner.
Landet er kandidatland til EU, men unionen har advart om at utfallet av valget kan avgjøre om Georgia får bli medlemsland eller ikke.
Da de kom til makten i 2012, hadde regjeringspartiet Georgisk drøm en liberal provestlig politisk agenda, men partiet har vendt seg mer mot Russland de siste to årene.
Tidligere i år brøt det ut masseprotester i Georgia over det opposisjonen anså som regjeringens forsøk på å begrense demokratiet og styre landet i en mer russiskvennlig retning.