Tidligere USA-korrespondent Lars Os: – Helt usannsynlig med borgerkrig i USA
– Det viktigste den neste presidenten må reparere, er den sinnssyke kløften mellom høyre- og venstresiden. Det gjelder hele nasjonen, mener tidligere NRK-korrespondent i USA, Lars Os. Her på traktoren på familiegården i Os i Østerdalen i Innlandet. Les mer Lukk
Nei, mener Lars Os (37).
Etter to år som korrespondent for NRK i USA, vendte han hjem til Norge. Nå er han NRKs mann på Røros-kontoret. I tillegg driver han familiegården i Os sammen med sine foreldre.
– Jeg er veldig fornøyd med å gå i fjøset i 7-tida om morgenen, forteller 37-åringen til ABC Nyheter.
Selv om det bare er ett år siden han forlot Washington DC, har han raskt omstilt seg til den nye hverdagen. Men det er én ting han fortsatt savner fra livet i verdensmetropolen.
– Jeg skulle ønske at jeg av og til kunne sitte på en bar i Washington, møte noen nye folk og bare prate shit. USA har en fascinerende bar-kultur hvor det er lett å komme i kontakt med nye folk og snakke om alt mulig, mimrer Os fra tiden som korrespondent.
– Du kan ikke stole på disse målingene
– Jeg har ingen tro på at USA skal bli et halvdiktatorisk stat, sier Lars Os. Her fra et amerikansk hangarskip da han var utenriks-reporter i verdens mektigste land. (Foto: Privat) Les mer Lukk
Nå følger han amerikansk politikk på lang avstand. Han leser og hører om meningsmålinger hvor Harris leder den ene dagen, før Trump igjen er i føringen, mens andre melder om dødt løp.
– Jeg er ganske kritisk til målinger. I USA er feilmarginene høyere enn i Norge. Du kan ikke stole på disse målingene. Hvis Harris hadde hatt ti prosent ledelse, ville saken vært klinkende klar, men når det kun skiller én, to eller tre prosent, er det altfor usikkert. Det forteller meg at alt er ganske åpent. I dag har vi egentlig ingen klare indikasjoner på hvem som vinner valget. Det er det som gjør det så spennende, sier Lars Os.
Han nevner professor Allan Lichtman, også omtalt som «Mr. Nostradamus», som har spådd riktig utfall av alle USA-valg.
– Demokratene vil beholde Det hvite hus, og Kamala Harris vil bli USAs neste president. Det er i hvert fall min spådom for utfallet av dette løpet, uttalte Lichtman i september.
Må trolig vente på vinner i to-tre dager
Os tviler på om valgresultatet er klart før tidligst 2-3 dager etter at valglokalene har stengt.
– Jeg husker det godt fra 2020. Da brukte de tre dager før alle stemmene var talt opp.
Han viser til at valgsystemet i USA praktiseres ulikt dra delstat til delstat, det vil si måten velgerne kan stemme på. Mens noen delstater krever ID-kort, er det en bekreftelse av adressen som gjelder andre steder.
– I noen delstater er det ikke mulig å forhåndsstemme. Her må velgerne møte fysisk opp i valglokalet for å avgi stemme. Slike forskjeller kan gi utslag på stemmegivningen. Med andre ord er det å stemme blitt veldig politisert, og avhengig av hvilken delstat du bor i, forklarer Os.
Video: Trump-seier kan kreve dette av Norge
Your browser doesn't support HTML5 video.
Som NRK-korrespondent fikk han god kjennskap til polariseringen som de siste årene har blitt dypere og dypere i USA. Han mener forklaringen er sammensatt, men at Trump som person er blitt en katalysator på den økende misnøyen med amerikanske myndigheter.
– Trump er på mange måter blitt en katalysator på denne misnøyen. Mange amerikanere føler at mye har gått imot dem. De opplever at politikerne ikke tar dem seriøst. Da får du mer forakt for politikere. Så har Trump kommet inn med sin retorikk, og satt sitt preg på denne misnøyen. Disse meningene har nok eksistert en stund, men når de ser at andre tenker og mener det samme som Trump, så tør de å si mye mer enn de vanligvis vil gjøre.
– Dette er Trumps siste sjanse
– Hva hvis Trump taper nok en gang, vil han akseptere et nederlag?
– Dette er Trumps siste sjanse. Taper han nå, har han ikke en sjanse, mener tidligere NRK-korrespondent Lars Os. Bildet er fra et valgkampmøte i Pennsylvania 5. oktober 2024. Les mer Lukk
– Trump vil aldri innrømme et tap. Han ser på alt som en seier, og benekter det han har gjort. Selvinnsikten, sett fra et norsk perspektiv, er ikke kjempebra. Det bør ikke overraske noen at Trump ikke har forandret seg, svarer Lars Os.
Dersom Trump skulle tape, tror han det vil kunne bety en ny start for det republikanske parti.
– Dette er Trumps siste sjanse. Taper han nå, har han ikke en sjanse. Han er jo alt for gammel for å vente i fire år til. Dermed kan rettssakene sparkes i gang. Det kan gå galt for Trump. Han risikerer både fengselsstraff og bøter for skatt som ikke er betalt. Derfor er dette valget et siste pust fra Trump for å få til noe.
– Det blir ikke borgerkrig eller væpnede kamper
– Hvor sannsynlig mener du det er at USA kan bli kastet ut i en borgerkrig, slik enkelte har advart mot?
– Ingen vet hva Trump vil finne på dersom han taper, men han blir sikkert sur og sint. Det er likevel lite sannsynlig at det blir en ny 6. januar, med storming av Kongressen. Trump sitter jo ikke der nå. Det skal mye til for at republikanske personer som er organisert i lokale militser skal mønstre og gå til angrep. Det mener jeg er helt usannsynlig. Det blir ikke borgerkrig eller væpnede kamper. Hvis noen velger å bevæpne seg med skarpladde våpen og beveger seg åpent rundt med dette, så bryter de så mange regler at de vil bli møtt på en mye hardere måte.
– Borgerkrigslignende tilstander med åpen krigføring, som i filmen «Civil war», mener jeg er ganske usannsynlig. Det finnes nok folk som kan gjennomføre et politiske attentat eller sprenge en bombe, men vi skal ta det med en sinnssyk klype salt, oppfordrer Lars Os.
Han mener det skal mye til for å organisere væpnede raid mot personer og institusjoner.
Video: «Jobber» på McDonalds: – Jeg elsker salt!
Your browser doesn't support HTML5 video.
Han tror USA neste president vil få en formidabel oppgave med å samle det amerikanske folk.
– Det viktigste den neste presidenten må reparere, er den sinnssyke kløften mellom høyre- og venstresiden. Det gjelder hele nasjonen. Nå må amerikanerne puste med magen og se hvordan de behandler hverandre. De må velge å se fremover, om de fortsatt skal hate hverandre, om de fortsatt skal være en splittet nasjon, eller om de skal samle seg. Det kan ikke én person gjøre, det må skje over hele fjøla. Men vi kan ikke se bort fra at splittelsen blir enda dypere, advarer Lars Os, som minner om at USA regnes som demokratiets vugge.
– Vi kan ikke si at USA blir en diktaturstat
– Enkelte mener Trump har klare fascistiske trekk, og at han ønsker diktatorisk makt?
Tidligere NRK-korrespondent Lars Os gikk mange ganger på direkten med rapporter fra USA. (Foto: Privat) Les mer Lukk
– Jeg har ingen tro på at USA skal bli et halvdiktatorisk stat. Det er fortsatt en del en del balanse i det amerikanske systemet. De har laget system der det er en del sjekkpunkter før store avgjørelser skal tas. Å plutselig totalendre eller modernisere USA, er lite sannsynlig. Vi kan ikke si at USA blir en diktaturstat. Mye avhenger også av hva som skjer med Representantenes hus og i Senatet. Får republikanerne kontroll begge steder, er det mer fritt fram for å gjennomføre Trump-politikk. I motsatt fall kan republikanernes politikk blokkeres i Kongressen, forklarer USA-kjenneren.
– Hva vil skje med USA og det republikanske partiet dersom Trump forsvinner fra den politiske scenen?
– Hvis han forsvinner helt fra politikken vil det få store følger for republikanerne. Den dagen han er borte, må de få noen nye ledere. Da må de redefinere hva de står for.
– Når han er i rommet, hører alle på. Det er jo en kunst
– Hva tror du skal til for at Trump og Harris får nye velgere?
– Jeg tror nok mange amerikanere har bestemt seg. Hvis Trump skal få med seg noen andre som ikke er fan av ham, da tror jeg det skal mer til enn velvalgte ord. Han kan jo ikke forandre seg selv som person. Det er nok vanskelig når han har bikka den alderen. Men Trump har karisma. Han er sjarmerende på sin måte, og han kan være en enkel fyr å prate med. Når han er i rommet suger han til seg all oppmerksomhet. Da hører alle på, og det er jo en kunst.
Han er tvilende til at Kamala Harris kan hamle opp med Trump når det gjelder personlig utstråling.
– Harris har ikke noe Obama-aura over seg. Hun har vært ganske usynlig under Biden, og har sagt og gjort en del som demokrater og republikanere ikke har sansen for. At hun skal komme med noe helt nytt nå, tviler jeg på.
Usikker på om verden vil bli mer utrygg
Som USA-korrespondent rapporterte Lars Os både fra storbyer og den amerikanske landsbygda. (Foto: Privat) Les mer Lukk
– Hvordan tror du verden for øvrig vil bli påvirket av Trumps politikk?
– Det vil nok bli en del støy på den internasjonale scenen, men at verden vil bli mer utrygg, er vanskelig å si. Jeg har ikke en følelse av at det vil bli en mye skumlere verden med Trump. Jeg tror heller ikke han vil trekke seg ut av Nato. Da må minst to tredjedeler av Kongressen godkjenne det. Men det kan bli interessant å se hva han vil gjøre med Kina. Det har også vært snakket mye om tariff på utenlandske varer, om blokkering av kinesiske varer og favorisere varer produsert i USA, svarer Lars Os.
Nå forbereder gårdbrukeren seg på valgvake natt til 6. november. Da inntar han podiet på det gamle ungdomshuset «Morgenrøden» i hjembygda Os. Herfra skal han rapportere direkte på NRK, mens de fremmøtte vil bli servert amerikansk mat.