My Lai-krigsforbryter er død

Den eneste amerikanske offiseren som ble dømt for My Lai-massakren i Vietnamkrigen, er død.

William Calley ble 80 år gammel, skriver Washington Post. Han døde 28. april i år i Florida, men dødsfallet har ikke vært offentlig kjent før nå.

Som den eneste soldaten i USAs militære ble Calley i 1971 dømt for krigsforbrytelser etter My Lai-massakren i Vietnam. 40 år etter ba han om unnskyldning.

Calley var blant offiserene som ledet soldater til å drepe mellom 347 og 504 sivile i My Lai 16. mars 1968. De fleste var ubevæpnede kvinner, barn og eldre menn.

14 offiserer ble tiltalt i en militærdomstol, men bare Calley ble dømt.

Skamplett

My Lai er blitt stående som et eksempel på amerikanske overgrep mot sivilbefolkningen under Vietnam-krigen. Dette overgrepet ble senere en større skamplett etter amerikanske forsøk på å dekke over hendelsen.

Målet for operasjonen var å angripe lokale Viet cong-opprørere. Amerikansk etterretning utpekte My Lai til å være tilholdssted for 250 av dem, som ble antatt for å være en trussel mot provinshovedstaden Quang Ngai 10 kilometer unna. Informasjonen var imidlertid feil, og i My Lai var det nesten bare sivile.

Løytnant Calley ledet én av de to troppene som raste inn i landsbyen mens de skjøt mot flyktende vietnamesere, kastet granater inn i hus og drepte buskap. Han ga ordre om å samle sivilbefolkningen i grupper og skyte dem med automatgevær. En rekke kvinner ble voldtatt.

Massakren ble avbrutt da et amerikansk helikopter ankom stedet.

Beklaget i 2009

Calley sto selv for flere av likvideringene. På kloss hold fyrte han løs på en gruppe med 60 sivile.

– Det går ikke en dag der jeg ikke angrer på det som skjedde den dagen i My Lai, sa Calley da han beklaget i 2009.

Han sonet bare tre år av det som opprinnelig var en livstidsdom.

Flere av soldatene som deltok i ugjerningene, fikk store psykiske problemer i etterkant. Varnado Simpson – som var 19 år da han deltok i massakren – drepte etter egne utsagn mellom 8 og 25 sivile.

– Det svartnet for meg. Jeg begynte å drepe menn, kvinner og barn, vannbøfler, alt, sa han i den britiske dokumentaren «Four Hours in My Lai».

I 1997 tok Simpson sitt eget liv, 48 år gammel.

Sjokkbølger

Hendelsene ble ikke kjent før over ett år senere. Et titall amerikanske offiserer – fra generaler og ned til laveste offiser – forsøkte å dekke over det som skjedde.

Da nyheten om massakren ble kjent, sendte den sjokkbølger gjennom hele det amerikanske samfunnet. Det virket sterkt negativt på oppslutningen om USAs krigføring i Vietnam, selv om det skulle ta ytterligere fem år før Vietnam-krigen var over.