Fire politibetjenter dømt for drap under «krigen mot narkotika» på Filippinene

Et flagg flyr over det filippinske flagget på selvstendighetsdagen tidligere i juni. Foto: Aaron Favila / AP / NTB Les mer Lukk

Fire politibetjenter har blitt dømt for drap på Filippinene. Saken er et sjeldent tilfelle av at politifolk straffes etter den blodige krigen mot narkotika.

De fire politibetjentene fikk alle opptil ti år i fengsel for å ha skutt og drept en far og en sønn i et utsatt område av Manila i 2016. De har ikke nektet for at de var til stede da de to ofrene ble skutt, ifølge dommen.

Flere tusen mistenkte narkotikaforbrytere ble drept av politiet og andre bevæpnede personer under tidligere president Rodrigo Dutertes hardtslående politikk mot narkotikakriminalitet. Politikken har blitt kalt «statsstøttede utenomrettslige drap» og blir nå etterforsket av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

De fire har også blitt dømt til å betale 300.000 peso hver i oppreising til ofrenes familie.

Selvforsvar

Familien har hele tiden hevdet at de to ofrene ikke var involvert i narkotikakriminalitet, og at de var ubevæpnet da politiet åpnet ild. Ifølge dem var det også flere andre politibetjenter til stede i raidet der de to ble drept.

Politibetjentene har på sin side hevdet at de handlet i selvforsvar, og at de to ofrene var bevæpnet og hadde skutt mot dem.

Påtalemyndigheten valgte å ta ut tiltale mot de fire for drap og ikke overlagt drap, som ville medført strengere straffer.

Tusenvis

Tall fra myndighetene anslår at mer enn 6000 personer ble drept som del av politiaksjoner mot narkotikakriminalitet. Men menneskerettighetsgrupper anslår at tallet er mye høyere, og at titusenvis av for det meste fattige menn ble drept av politi og andre, ofte uten bevis for at de var involvert i narkotikakriminalitet.

Duterte ga åpent politiet ordre om å skyte og drepe mistenkte i politiaksjoner dersom betjentene trodde livene deres var i fare.

Selv om politikken har blitt fordømt og kritisert internasjonalt, har bare fem andre politibetjenter blitt dømt for å ha drept mistenkte narkotikakriminelle.

– Systematisk angrep

Advokater på Filippinene sier at familiene til ofrene enten er for redde til å gå til sak mot politiet, eller at de ikke har råd eller tid til å ta saken gjennom landets rustne rettssystem.

Duterte trakk Filippinene ut av ICC i 2019, så domstolen kan bare etterforske hendelser som fant sted før det. I 2021 uttalte ICC at det ser ut til at et utbredt og systematisk angrep mot sivilbefolkningen fant sted i henhold til eller for å fremme statlig politikk.

Filippinenes nåværende president, Ferdinand Marcos, har nektet å samarbeide med ICC i etterforskningen, og sier Filippinene har et velfungerende rettssystem.