Kinas mål er lengre unna enn noensinne, ifølge Kina-ekspert

Tirsdag var det 35 år siden hundrevis av fredelige demonstranter ble drept da Kina brukte militære styurker til å slå ned protester i Beijing.  Minnet om kinesiske myndigheters massedrap av egne borgere på Den himmelske freds plass vil aldri bli borte, sier Taiwans president William Lai Ching-te. Les mer Lukk

Det er for tidlig å si om William Lai er en bedre eller dårligere Taiwan-president for Kina enn hans forgjenger, sier seniorforsker Rebekka Åsnes Sagild til ABC Nyheter. 

20. mai ble Taiwans nye president, William Lai Ching-te, tatt i ed. Lai er en del av Det demokratiske fremskrittsparti, som tradisjonelt har villet bryte med ett-Kina-politikken og arbeide for selvstendighet for Taiwan.

Etter Lais innsettelse, har Kina anklaget ham for å ha utfordret prinsippet om ett Kina, og sagt at den nye presidenten leker med ilden.

Seniorforsker og Kina-ekspert Rebekka Åsnes Sagild ved Forsvarets institutt for forsvarsstudier forteller at Lai er sterkt mislikt i Beijing fordi han blir ansett for å være en «separatist».

– Reaksjonene etter hans tiltredelsestale understreker dette, som blant annet ble kalt «provoserende» og «full av løgner» i kinesiske statlige media, sier Åsnes Sagild til ABC Nyheter.

Selv om Lai har vært tydelig på at han vil fortsette i Taiwans forrige presidents fotspor, har hans formuleringer så langt blitt ansett som mer provoserende, understreker Åsnes Sagild.

Hun syns det er for tidlig å si om Lai er en bedre eller dårligere Taiwan-president for Kina enn hans forgjenger, Tsai Ing-wen, selv om han allerede har skapt en del blest ved å være mindre vag i språket og formuleringene om forholdet til Kina.

Se video fra arkivet: Xi: – Gjenforening med Taiwan «uunngåelig»

Your browser doesn't support HTML5 video.

Xi: – Gjenforening med Taiwan «uunngåelig»

– Helt usannsynlig

Selv om Kina har gått hardt ut mot Lai for flere av hans uttalelser, i tillegg til å trappe opp sin tilstedeværelse rundt Taiwan i form av militærøvelser, tror ikke Åsnes Sagild Kinas forhold til Taiwan ville vært noe annerledes dersom det pro-kinesiske partiet Kuomintang og dets leder, Hou Yu-ih, hadde vunnet valget.

– Det var helt usannsynlig at Beijing ville fått sitt ønske om «nasjonal gjenforening» uansett hvem som vant valget, og sannsynligvis ville det kommet et tidspunkt hvor Beijing var misfornøyd igjen. Da ville nok situasjonen vært den samme som nå, sier seniorforskeren.

Hun understreker dog at det er en viktig forskjell her, nemlig at Lai faktisk har tatt noen steg i retning av å endre språket man bruker i formuleringen av forholdet, og at dette blir oppfattet som svært provoserende i Beijing.

En utvikling i feil retning

Det er usannsynlig at Beijing vil gjenoppta dialogen med Taiwans hovedstad, Taipei, understreker Åsnes Sagild.

Ifølge seniorforskeren er det bare flere og flere i Taiwan som ser på seg selv som utelukkende Taiwaner, som igjen gjør at Kinas mål om nasjonal gjenforening er lengre unna enn noensinne.

– Sett fra Beijing går utviklingen i feil retning. Verken økningen i militære øvelser i og rundt Taiwan-stredet, truslene fra det politiske lederskapet i Beijing, eller avtaler med lovnader om tettere økonomiske bånd har hatt den ønskede effekten, nemlig å få Taiwan til å endre kurs, forklarer Åsnes Sagild.