Mexicanere kjenner klimaendringene på kroppen
Mexico har allerede i år opplevd ekstremt høye temperaturer. Her går en nådeløs sol opp over hovedstaden Mexico by, som registrerte sin høyeste temperatur noensinne på 34,7 grader 25. mai. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB Les mer Lukk
Folk flyttet til El Bosque ved Mexicogolfen på 1980-tallet for å fiske og bygge opp et samfunn. Nå har klimaendringene snudd livene deres på hodet. Oversvømmelser, drevet av rask havnivåstigning og stadig brutalere vinterstormer, har ødelagt store deler av landsbyen.
Eroderte strandlinjer har ført til at bare ruiner av hus står igjen i vannkanten.
For bare to år siden bodde det mer enn 700 mennesker i El Bosque. I dag har havet utslettet over halvpartene av husene, samt barneskolen, barnehagen og en hovedvei. Innbyggerne har måttet flytte, og ifølge miljøgruppen Greenpeace er El Bosque det første samfunnet i Mexico som offisielt er anerkjent som fordrevet av klimaendringer.
– Vi hører om klimaendringer hele tiden, men vi trodde aldri at de skulle ramme oss, sier 34 år gamle Cristy Echeverria, som er en av de mange fra El Bosque som har mistet hjemmet sitt.
Et tydelig symbol
El Bosque er blitt et tydelig symbol på klimakrisen, som rammer Mexico – på ulikt vis. Alt fra alvorlig tørke, vannmangel i noen områder og flom og skogbranner i andre.
I år har hetebølger allerede herjet store deler av Mexico. Bare siden mars er det registrert 48 dødsfall knyttet til intense hetebølger i landet. I fjor ble det registrert 419 varmerelaterte dødsfall i den varme årstiden, som strekker seg fra mars til oktober.
Forskere har advart om at tiltakende varme de kommende ukene kan bety enda flere varmerekorder.
Hot i Tabasco
Delstaten Tabasco er et av områdene i Mexico som har vært hardest rammet av årets hetebølger, med temperaturer i delstaten opp til 40 grader.
Det fikk mye oppmerksomhet da et åttitalls brølaper falt døde ned fra trærne fordi det var så varmt. Andre aper ble reddet av lokalbefolkningen, mens noen ble fraktet til lokale veterinærer, som kjempet for å redde de mellomstore primatene.
Selv Mexico by – som er vanligvis har et temperert klima fordi den ligger 2240 meter over havet – registrerte sin høyeste temperatur noensinne på 34,7 grader 25. mai.
Varmen og mindre nedbør enn normalt i fjor skaper frykt for nye og større problemer med vannmangel.
Den gjennomsnittlige årlige tilgjengeligheten av vann per innbygger i Mexico har allerede falt med 68 prosent siden 1960, ifølge Mexican Institute of Competitiveness.
Fremmet fossil produksjon
Til tross for internasjonalt press for å redusere klimagassutslippene, har sittende president Lopez Obrador fremmet produksjon av fossilt brensel i løpet av sin seksårsperiode – fordi han har ønsket å sikre Mexico energiuavhengighet.
Regjeringen sier at de har oppveid virkningen ved å plante én million hektar med trær, som Lopez Obrador har kalt verdens viktigste skogplantingsprogram.
Pablo Ramirez fra Greenpeace Mexico mener imidlertid at det landets myndigheter ikke fører en politikk som kan oppveie de alvorlige klimakonsekvensene klimaendringene har for landet – konsekvenser han advarer bare kommer til å bli verre.
Vil satse på ren energi
Søndag går mexicanere til valgurnene for å velge ny president, og hetebølgene har også hevet temperaturen i klimadebatten.
Presidentkandidat Claudia Sheinbaum, som på meningsmålingene ligger an til å vinne valget, har lovet å investere milliarder av dollar i ren energi.
– Vi kommer til å få fortgang i energiovergangen, lover Sheinbaum, selv forsker og medvirkende forfatter for FNs mellomstatlige panel for klimaendringer.
Sheinbaum ville ha en annen tilnærming enn sittende president Lopez Obrador i energispørsmålet, mener professor Pamela Starr ved University of South California.
– Hun kommer til å oppmuntre til mye mer aktiv investering i ren energi, sier Starr.
Alvorlig vannmangel
Opposisjonens presidentkandidat Xochitl Galvez har på sin side uttalt at Mexico må slutte å være av avhengig av fossilt brensel. Hun har foreslått å stenge noen raffinerier.
Begge kandidatene er enige i at store endringer er nødvendige for å håndtere Mexicos ferskvannsforsyning, som er hardt rammet i store deler av landet som følge av langvarig tørke. Løftene innebærer mer effektiv gjenbruk av vann til vanning og forbedring av infrastrukturen for vannsystemene.
Valgkampløftene gir Cristy Echeverria fra El Bosque liten trøst.
– Vi er ikke ansvarlige for alt som skjer, men vi betaler prisen for det, sier hun.
– Og – vi kommer ikke til å være de eneste, legger hun til.