Hongkong: 14 aktivister dømt for brudd på sikkerhetslovene

Helena Wong utenfor rettsbygningen i Hongkong før domsavsigelsen. Hun er blant dem som er dømt for brudd på sikkerhetslovene. Foto: Chan Long Hei / AP / NTB Les mer Lukk

I Hongkong er 14 demokratiaktivister dømt for brudd på sikkerhetslovene, mens to tiltalte er frikjent. Flere kjennelser kommer de nærmeste dagene.

Det er ventet dom mot til sammen 47 aktivister torsdag og fredag. Dette er den største rettssaken knyttet til nasjonal sikkerhet i Hongkong noen gang.

Blant dem som er kjent skyldig, er de tidligere folkevalgte Leung Kwok-hung, Lam Cheuk-ting, Helena Wong og Raymond Chan.

Dommerne som er utpekt av regjeringen til å lede rettssaken, har frikjent de tidligere lokalpolitikerne Lee Yue-shun and Lawrence Lau, melder nyhetsbyrået AP. Myndighetene i Hongkong varsler at de vil anke frifinnelsene.

Kan få livstidsfengsel

De som er dømt, må vente til senere på straffeutmålingen. De kan få fengsel fra tre år og oppover til livstid. 31 av de tiltalte har erkjent straffskyld, og fire av dem har blitt vitner for påtalemyndigheten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Aktivistene ble i 2021 straffeforfulgt for sine roller i en uoffisielt nominasjonsvalg. De er anklaget for å forsøke å lamme Hongkong-regjeringen og styrte byens leder ved å sikre flertallet som var nødvendig for å legge ned veto mot budsjetter.

Mener opposisjonen knuses

Analytikere mener sakene viser hvordan sikkerhetsloven brukes til å knuse den politiske opposisjonen etter de enorme protestene mot regjeringen i 2019. Men myndighetene i både Beijing og Hongkong står fast ved at loven har hjulpet til med å gjenoppnå stabilitet i byen – og at den juridiske uavhengigheten er vernet.

Australia uttrykker sterke innvendinger og stor bekymring for domfellelsene i Hongkong.

– Vi er dypt bekymret for dommene som har kommet i dag, inkludert domfellelsen av den australske statsborgeren Gordon Ng, sier utenriksminister Penny Wong.

De sier at de vil ta opp Ngs sak på høyeste nivå.

– Den australske regjeringen diskuterer regelmessig konsulære saker og menneskerettighetsspørsmål med Hongkong og kinesiske myndigheter på det høyeste nivå. Det vil vi fortsette med, sier Wong.

Ber Norge vise solidaritet

Hongkongkomiteen i Norge reagerer også sterkt på at de 14 aktivistene er funnet skyldig.

– Med det nye lovverket på plass blir all opposisjon mot byens marionettstyre og sentralmakten i Beijing behandlet som en trussel mot nasjonens sikkerhet, sier de i en pressemelding.

De framhever særlig fagforeningslederen Winnie Yu og den profilerte sosialisten Leung Kwok-hung, som begge ble funnet skyldig.

– Selvsagt bør norske myndigheter vise solidaritet med alle som nå fengsles. Om en regjering ledet av Arbeiderpartiet ikke engang våger å vise solidaritet med partivenner og fagforeningsledere i Hongkong, er fallitten fullkommen, skriver de.

Da Storbritannia overleverte Hongkong til Kina i 1997, lovet myndighetene i Beijing å bevare byen friheter etter vestlig stil i 50 år. Siden en ny lov ble innført i 2020, har myndighetene i Hongkong lagt kraftige begrensninger på ytringsfrihet og forsamlingsrett, med hensynet til nasjonal sikkerhet som begrunnelse.