Blir det den varmeste sommeren i manns minne? Dette sier meteorologen

Turister kjøler seg ned i Roma-varmen sommeren 2023. Les mer Lukk

Spår «med en ganske god grad av sikkerhet» et nytt rekordår.

I Norden har vi allerede kjent på de uvanlig høye temperaturene de siste ukene. Grader opp mot 30 grader i mai er unormalt høyt, og meteorologene meldte søndag om at det lå an til å bli den varmeste mai måned i moderne tid.

I Norge snakker vi enda om 2018-sommeren, mens vi i årene siden ikke har opplevd lignende varme her til lands, har Europa vært preget av hetebølger og skogbranner. Nå forbereder Europa seg på nok ekstremvarme.

Men hva vet vi egentlig om det kommende sommerværet? Euronews har spurt en ekspert.

Se video: Møtt av sjokksyn i havna

Your browser doesn't support HTML5 video.

Møtt av sjokksyn i havna

Slik blir (muligens) sommerværet i Europa

Fordi været over hele Europa er ekstremt skiftende med utallige forskjellige påvirkningsfaktorer er det utrolig vanskelig å nøyaktig forutsi hvordan været kommer til å være måneder frem i tid ifølge Tamsin Green, en meteorolog fra prognosetjenesten Weather & Radar.

Meteorologer kan imidlertid se på værmodeller og data for å finne generelle trender – inkludert månedlige temperaturgjennomsnitt. For øyeblikket ser det ut til at juni, juli og august alle trender over gjennomsnittet når det gjelder temperatur, sier Green til Euronews.

Men det er likevel vanskelig å forutse hvor på kontinentet varmen treffer hardest, men det mest sannsynlige er Sør- og Øst-Europa, mener Green.

Videre sier hun at Vest-Europa trolig vil se gjennomsnittlig nedbør i juni, mens Sør-Europa kan få over gjennomsnittet nedbør i juli, mens det er spådd tørrere forhold i øst. August vil sannsynligvis bli tørrere og mer avslappet for store deler av kontinentet, legger hun til.

Green understreker at dette bare er gjennomsnitt. Dette betyr at det kan være store svingninger som skjer innenfor disse forholdene.

Fortsetter å slå varmerekorder

– En ting som er en stor, ubestridelig faktor som ikke kan ignoreres, er at vi stadig slår varmerekorder, sier Green, og legger til:

– De siste ti årene har vært de ti varmeste som er registrert, og det meste av jordoppvarmingen har skjedd de siste 40 årene.

April 2024 ble på verdensbasis den ellevte måneden på rad den varmeste som er registrert. I tillegg har Europa siden 1991 blitt varmet opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. Det viser ferske data fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) og EUs klimabyrå Copernicus (C3S).

23 av Europas 30 mest alvorlige hetebølger har skjedd siden 2000 – fem var de siste tre årene.

Det siste femårsgjennomsnittet viser at temperaturene i Europa nå er 2,3 grader over førindustrielle nivåer, mens det globalt er 1,3 grader høyere. På grunn av dette tror Green «med en ganske god grad av sikkerhet» at 2024 sannsynligvis vil bli nok et rekordår.