Nye funn: Olivenolje kan redusere risikoen for demensrelaterte dødsfall
I studien kommer det frem at olivenolje kan være med å redusere risikoen for demensrelaterte dødsfall uavhengig av kostholdskvalitet. Les mer Lukk
I en ny studie publisert i Jama Network Open, har forskere ved Harvard University sett på sammenhengen mellom demensrelaterte dødsfall og inntak av olivenolje.
Kohortstudien, som fulgte over 92.000 deltakere over 28 år, fant at et inntak av syv gram olivenolje daglig var assosiert med en 28 prosent lavere risiko for demensrelatert død, sammenliknet med dem som sjelden eller aldri spiste olivenolje.
Resultatene styrker teorien om at inntak av olivenolje kan redusere risikoen for demensrelaterte dødsfall.
Å bruke et naturlig produkt som olivenolje, fremfor fettkilder som margarin og majones, utgjør altså en stor forskjell.
Anne-Julie Tessier er en av forfatterne bak studien. Hun forklarer at olivenolje inneholder mye enumettet fett og komponenter med antioksidanter som kan være med på å beskytte hjernen.
Video fra arkivet: Middag i verdensrommet: Gjetter du prislappen?
Your browser doesn't support HTML5 video.
Middag i verdensrommet: Gjetter du prislappen? Les mer Lukk
– En imponerende studie
Ekaterina Zotcheva jobber som forsker ved Nasjonalt senter for aldring og helse. Hun har en doktorgrad i medisin, og forsker blant annet på risikofaktorer for demens og kognitiv svikt.
Overfor Nettavisen skryter Zotcheva av hvordan forskerne har prøvd å utelukke det som kan være en typisk feilkilde i studier som dette: hvor godt studiedeltakernes generelle kosthold er.
I studien kommer det frem at olivenolje kan være med å redusere risikoen for demensrelaterte dødsfall uavhengig av kostholdskvalitet.
– Dette er en imponerende studie som har sett på bruken av olivenolje opp mot demensrelatert dødelighet i et stort utvalg fra USA, der forbruket av olivenolje er typisk lavere enn i en rekke europeiske land. Funnene føyer seg inn i de fra en rekke tidligere studier som tyder på at en middelhavsdiett, der olivenolje er en sentral fettkilde, kan redusere risikoen for demens, sier Zotcheva til Nettavisen.
Over 100.000 i Norge
Demens er en samlebetegnelse på flere hjernesykdommer som som oftest oppstår i høy alder og leder til kognitiv svikt. Ifølge Helsenorge er det over 100.000 personer med demens i Norge.
På verdensbasis lever over 55 millioner mennesker med demens. Hvert år oppstår nesten ti millioner nye tilfeller, skriver Verdens helseorganisasjon.
Tegn på at noen har sykdommen kan være betydelig glemsomhet, særlig for nye hendelser, problemer med å utføre oppgaver man tidligere har mestret, språkproblemer, desorientering for tid og sted, særlig på nye steder, ifølge Helsenorge.
Å trene, spise sunt, kutte ut røyking og alkohol og å sosialisere kan redusere risikoen for demens.