Livet i havet rundt Thailand sliter etter skrekkrekord
Så langt i år har det vært målt temperaturer opptil 44,2 grader i Thailand. Det har også påvirket sjøvannstemperaturen. Foto: REUTERS/Napat Wesshasartar Les mer Lukk
En gang i tiden var kysten langs Thailand fylt av livlige og fargerike koraller. Omtrent fem meter under vannoverflaten var de et hjem for et mangfold av sjødyr og fisk.
Nå er det imidlertid større sjanse for å snorkle i en hvit ødemark. Den høye temperaturen i havet går ut over korallenes helse og de blir gradvis hvite i et fenomen kalt korallbleking.
Temperaturene i havoverflaten øst i Thailandbukta nådde 32,73 grader celsius tidligere denne måneden. Samtidig viste målinger dypere i vannet enda varmere temperaturer rundt 33 grader, skriver Reuters.
Se video: Poserer foran tornadoen: – Hei mamma!
Your browser doesn't support HTML5 video.
– Nesten alle har bleket
– Jeg kunne ikke finne en eneste sunn korall. Nesten alle artene har bleket, det er veldig lite som ikke er påvirket, sier marinbiolog Lalita Putchim fra Department of Marine and Coastal Resources (DMCR) etter å ha fullført et dykk i bukta.
Hun har undersøkt korallrevet rundt Trat-øygruppen. Her har opptil 30 prosent av det over 28,4 kvadratkilometer store revet bleknet, og fem prosent av det har allerede dødd.
– Det er global koking, ikke bare global oppvarming, sier Putchim.
Nå har de vedvarende høye temperaturene gjort at grensen for korallbleking i Thailandbukta har vært overskredet siden begynnelsen av april.
Dermed foregår det fortsatt pågående massekorallbleking.
Når flere koraller dør, påvirkes det marine livet og flere av de lokale fiskerne mister levebrødet sitt.
Sommay Singsura strever med å få nok fisk blant de blekede korallene. Foto: REUTERS/Napat Wesshasartar Les mer Lukk
Mister levebrødet
Fiskeren Sommay Singsura har kjent utfordringene på kroppen. De siste årene har fangsten hans blitt merkbart mindre. Der han før kunne komme tilbake med fangst for 10.000 baht på en dag, kan han i dag komme tomhendt til havn.
Hvis korallbleking fører til en nedgang i marint liv, vil fiskere måtte bruke mer ressurser for å få fangsten sin, noe som kan føre til økte salgspriser, ifølge dekan Sarawut Siriwong, ved Universitet i Burapha.
Dermed kan ikke bare matsikkerheten, men også den lokale økonomiens stabilitet stå i fare, sier Siriwong.