Macron på plass i urolige Ny-Caledonia – maner til ro
Frankrikes president Emmanuel Macron møtte politibetjenter ved en politistasjon i Noumea i Ny-Caledonia. Les mer Lukk
– Ingen forutså et slikt nivå av organisering og vold, sa Macron da han besøkte en politistasjon i hovedstaden Noumea torsdag.
Da han landet, sa presidenten at han håpet freden og sikkerheten på øygruppa blir gjenopprettet så raskt som mulig. Senere lovet han at Frankrike vil gjøre alt de kan for å stoppe det som er den verste volden i territoriet på flere tiår, men advarte om at de kommende dagene og ukene blir vanskelige.
I Noumea møtte Macron Ny-Caledonias president Louis Mapou, i tillegg til at pro-separatistiske ledere fra urbefolkningen kanakene møtte opp.
Alvorlig
Presidentens raske beslutning om å fly til den sørvestlige øygruppen i Stillehavet, rundt 17.000 kilometer fra fastlands-Frankrike, er et tegn på hvor alvorlig franske myndigheter ser på den pro-separatistiske uroen som pågår der, ifølge AFP.
En kilde nær Macron har sagt til nyhetsbyrået at reisen er «fullstendig improvisert», og at planen ble utarbeidet under 24 timer før avreise. Presidenten skal ha avlyst andre planer ut uka, til tross for at det i juni er duket for EU-valg.
Det er ventet at Macron skal tilbringe rundt tolv timer i Ny-Caledonia, og under besøket skal han sette ned en arbeidsgruppe for å håndtere krisen.
Mens en fransk folkevalgt sier den spontane turen er et sjansespill, sier en presidentrådgiver at utfallet kan gå begge veier.
– Nå er det kvitt eller dobbelt, sier rådgiveren, som ikke ønsker å bli navngitt.
Seks drept
Etter ni dager med opptøyer har minst seks mennesker blitt drept i Ny-Caledonia og hundrevis såret.
Øygruppa, kolonisert i andre halvdel av 1800-tallet, er formelt en integrert del av Frankrike, men har en særegen status og betydelig indre selvstyre. Det har lenge vært et anstrengt forhold mellom franske myndigheter og pro-separatistiske stemmer blant Ny-Caledonias urbefolkning kanakene.
Sist Macron var på besøk i Ny-Caledonia var på en reise i juli i fjor, et besøk som ble boikottet av representanter for kanak-befolkningen.