Pentagon lover å holde våpenleveransene til Ukraina i gang

USAs utenriksminister Lloyd Austin, her i Kongressen tidligere i mai, deltok mandag i et møte i det såkalte Ramstein-formatet, der rundt 50 land diskuterte støtten til Ukraina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Les mer Lukk

USAs forsvarsminister Lloyd Austin lover å holde våpenleveransene til Ukraina i gang. Mandag hadde han og 50 andre forsvarstopper møte om situasjonen i landet.

Blant de 50 var både forsvarsministre og andre ledere, og de representerte både land i Europa og land i andre deler av verden.

Ukraina står overfor en svært krevende situasjon med en ny russisk offensiv, som særlig har fått fart i nordøst. Samtidig gjennomfører Ukraina massive angrep mot russiske mål på den okkuperte Krim-halvøya.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

– Vi møtes i en utfordrende tid, sa Austin, og viste til Russlands angrep mot den nordøstlige Kharkiv-regionen. Han konstaterte at dette viser viktigheten av at de allierte landene fortsetter støtten. Austin sa at USA vil fortsette sine leveranser av amerikanske våpen «uke etter uke».

Se video: – Ødelegger for russerne i alle forhold

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fulltreffer med denne: – Ødelegger for russerne i alle forhold Les mer Lukk

Mangler ammunisjon

USA kunngjorde imidlertid ikke noen nye hjelpepakker under mandagens møte, til tross for at ukrainske styrker fortsatt klager over at forsyningene kommer langsomt.

Det var full stans i USAs våpenhjelp til Ukraina i flere måneder fordi republikanerne som kontrollerer Representantenes hus i Kongressen ikke ville ta saken opp til behandling. Det bidro til en stor knapphet på ammunisjon og forsyninger for de ukrainske styrkene som kjemper mot den russiske okkupasjonsmakten, og Russland er i full gang med å utnytte situasjonen til å gå på offensiven på nytt.

Pentagon har tidligere fremholdt at våpen som var lagret i Europa, begynte å bli sendt til Ukraina kort tid etter at ny våpenhjelp til sist ble godkjent. Hvor mye som har nådd fram til fronten, er imidlertid ukjent.

En ukrainsk politimann snakker med en kvinne på stedet der russiske raketter traff et fritidsområde utenfor Kharkiv søndag. Fem personer, blant dem en gravid kvinne, skal ha blitt drept, og 16 såret. Les mer Lukk

Grenseby

Under et besøk til Kina fredag hevdet Russlands president Vladimir Putin at offensiven nordøst i Kharkiv-regionen har som mål å skape en buffersone, og at Russland ikke har planer om å forsøke å erobre storbyen Kharkiv.

Kampene har de siste dagene vært harde i grensebyen Vovtsjansk, som før krigen hadde noe under 20.000 innbyggere. Viseguvernør Roman Semenukha i den ukrainske regionen sier mandag at landets styrker fortsatt kontrollerer rundt 60 prosent av byen.

– Fienden fortsetter forsøket på å presse de ukrainske styrkene ut, sier han til ukrainsk TV.

De siste dagene er det også meldt om en lang rekke ukrainske angrep mot russisk militær infrastruktur på svartehavskysten og i russiskkontrollerte Sevastopol på Krim.

Langsiktig hjelp

Ukraina har også problemer med å skaffe nok soldater til fronten, i en krig som nå er inne i sitt tredje år. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nylig godkjent to lover, en som tillater enkelte straffedømte å verve seg og en som øker bøtene for dem som ikke møter til tjeneste kraftig. Mobiliseringsloven trer i kraft lørdag.

I ukene som har gått siden USAs president Joe Biden signerte en samlet hjelpepakke til landets allierte på totalt 95 milliarder dollar, har USA sendt våpen verdt 1,4 milliarder til Ukraina fra egne lagre.

Det er også satt av 6 milliarder dollar til langsiktig finansiering gjennom det såkalte Ukraine Security Assistance Initiative (USAI). Dette går til langsiktige kontakter med forsvarsindustrien, og våpnene som skaffes på denne måten kan ikke leveres før om måneder eller år.

De siste amerikanske våpenpakkene omfatter både luftvern, langtrekkende rakettartilleri, panservernvåpen og stormpanservogner. Så langt har USA gitt militærhjelp for 50,6 milliarder dollar til Ukraina.