Ekspert: – Tyder på at Vladimir Putin er svært misfornøyd
Sergej Sjojgu og Vladimir Putin under et møte i 2023. Les mer Lukk
Søndag ble kjent at Russlands president Vladimir Putin gjør endringer i sin regjering etter at han tok fatt på en ny presidentperiode. Blant annet er forsvarsminister Sergej Sjojgu byttet ut.
Professor ved Stabsskolen, Tormod Heier, mener at nyheten utad blir et tegn på at forholdene innad i Kreml er mye mer anstrengte enn det russiske myndigheter gir inntrykk av.
– For når sjefen for det russiske forsvarsministeriet avsettes tyder det på at Putin er svært misfornøyd med den manglende fremdriften som har vært i Ukraina-krigen. Og det er forståelig, sier Heier til ABC Nyheter.
Her kan du lese alt om krigen i Ukraina
Se video fra arkivet: Putins manøver vekker oppsikt
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ny leder for sikkerhetsrådet
De siste månedene har Ukraina hatt mangel på ammunisjon og våpen. Heier er overrasket over at de russiske styrkene ikke har hatt mer uttelling.
– Sånt sett kan avskjedigelsen ses på som et uttrykk for frustrasjon innad i Kreml over at de russiske styrkene ikke har klart å få en større uttelling. Nå er mulighetsvinduet i ferd med å lukkes ettersom amerikansk forsvarsmateriell blir mer fremtredende på ukrainsk side.
– Dette var et sterkt signal om misnøye
Sjojgu, som har vært forsvarsminister i tolv år, byttes ut med tidligere visestatsminister Andrej Belousov. Heier mener endringen ikke er veldig overraskende.
– Sjojgus nestkommanderende, Timur Ivanov, ble tross alt sparket og anklaget for korrupsjon for to uker siden. Dette var et sterkt signal om misnøye, kanskje fra Putin selv, men i hvert fall fra sikkerhetstjenestene. For ved å fjerne en av Sjojgus nærmeste støttespiller i det russiske statsapparatet, ble også Sjojgus status, omdømme og stilling alvorlig svekket, mener professoren.
Sjojgu forsvinner imidlertid ikke ut av den russiske toppledelsen. Han er utnevnt til leder av landets nasjonale sikkerhetsråd.
– Putin har malt seg inn i et hjørne
Heier mener Russlands forsvar har mistet mye av sin troverdighet og operative evne de siste årene.
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner. Les mer Lukk
– Sjojgus troverdighet ble ytterligere svekket etter det famøse Wagner-opprøret i juni 2023, der tidligere Wagner-leder Jevgenij Prigozjin beskyldte forsvarsledelsen for inkompetanse og manglende lederskap etter seieren i Bakhmut, sier han.
– Koste hva det koste vil
Heier tror ikke endringen vil få noen konsekvenser for Russlands krigføring i Ukraina.
– Innsettingen av Belousov må snarere ses på som et uttrykk for Russlands intensjon om å fortsette denne krigen, koste hva det koste vil, så lenge seier er innenfor rekkevidde. Utnevnelsen er dermed også et uttrykk for at Putin har malt seg inn i et hjørne, og at han nå trenger hjelp fra økonomer i Russland til å kanalisere nok ressurser inn til de militære, Men uten at det skaper uroligheter i et sivilsamfunn som også forventer økt levestandard i årene som kommer.