Ukraina-krigen: Kina fremstiller seg selv som fredssøkende – får støtte av Orban
Kinas president Xi Jinping og Ungarns statsminister Viktor Orban under en pressekonferanse i Budapest denne uken. Les mer Lukk
Den siste uken har Kinas president Xi Jinping vært på sitt første Europa-besøk på fem år. Ungarn, Frankrike og Serbia er landene som var på Xis besøksliste for denne gang.
Under besøket har Kinas påståtte arbeid for fred i Ukraina vært nevnt flere ganger.
Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!
I Paris sa Xi følgende om landets rolle i Ukraina-krigen:
– Kina er verken skaperen av eller en deltaker i krisen. Samtidig er vi heller ikke tilskuere. Vi har alltid aktivt bidratt til å skape fred, hevdet Xi som ifølge Newsweek ikke ønsker at krigen i Ukraina skal skape en ny kald krig.
I Ungarn utpekte statsminister Viktor Orban flere europeiske land som bidragsytere til krigen i Ukraina, og Ungarn og Kina som fredssøkende nasjoner:
– I dag er Europa på krigens side. Det eneste unntaket er Ungarn, som ber om umiddelbar våpenhvile og fredssamtaler, og støtter alle internasjonale tiltak som kan skape fred. Vi støtter også Kinas initiativ til å skape fred, som ble presentert av Xi Jinping, sa Orban, og trakk med det frem Kinas fredsplan fra i fjor.
Xis tolv punkter
Det var på ett-årsdagen til den russiske invasjonen Kina lanserte en 12-punktsplan som skulle bidra til å skape fred mellom Russland og Ukraina.
Se de tolv punktene i faktaboksen!
Dette var 12-punktsplanen Kina presenterte i feburar i fjor:
- Alle lands suverenitet respekteres.
- Kvitte seg med kald krig-mentaliteten.
- Slutte med fiendtlighet.
- Gjennoppta fredssamtaler.
- Løse den humanitære krisen.
- Beskytte både sivile og krigsfanger.
- Holde atomkraftverkene trygge.
- Redusere den strategiske risikoen.
- Legge til rette for korneksport.
- Stoppe ensidige sanksjoner.
- Holde industri- og forsyningskjeder stabile.
- Jobbe for gjennoppbygging etter konflikten.
Kilde: Sky News
Førstnevnte ønsket den kinesiske fredsplanen velkommen, men med et forbehold om at de okkuperte områdene i Ukraina skulle annerkjennes som russiske.
– Vi setter pris på våre kinesiske venners oppriktige ønske om å løse konflikten i Ukraina med fredelige midler, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, da.
Ukraina var på sin side åpen for å vurdere deler av den kinesiske fredsplanen. Samtidig sa landets president Volodymyr Zelenskyj at det er landet som er rammet av krigen som bør være initiativtaker til en slik plan.
I april omtalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov den kinesiske planen som den mest fornuftige som har blitt presentert hittil.
– Planen ble kritisert for å være vag, men den er rimelig, sa utenriksministeren ifølge Reuters.
Se video: Ukrainske soldater overgir seg
Your browser doesn't support HTML5 video.
Skal ha sendt Russland våpen
Til tross for 12-punktsplanen har det i løpet av det siste drøye året blitt meldt om flere tilfeller der Kina skal ha sendt våpen og relevant teknologi til Vladimir Putin og Russland.
I april i år hevdet amerikanske tjenestemenn at Kina hjelper Russland med den største militære opprustningen siden Sovjet-tiden.
Kina avviste påstanden og la til at landet ikke er en part i krigen. Kina har imidlertid ikke fordømt den russiske invasjonen, og forholdet mellom landene har bare blitt tettere siden den brøt ut.
Alt fra skuddsikre vester og optikk til droner og helikoptre sies å ha blitt solgt til Russland.
Også Iran og Nord-Korea har sendt våpen, ammunisjon, droner og annet militært utstyr som ha blitt brukt i den russiske angrepskrigen.
Ukraina har på sin side mottatt våpen og utstyr fra en rekke vestlige partnere, deriblant Norge og USA.