Nord-Korea: USAs Ukraina-grep skaper bekymring
På dette bildet, frigitt av U.S. Army, klargjøres Army Tactical Missile System (ATACMS) for lasting på High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) ved Williamson Airfield i Queensland, Australia, 26. juli 2023. Les mer Lukk
Nyheten om at USA allerede hadde levert langdistanse-systemet ATACMS, med en rekkevidde på 300 kilometer, slo ned som en bombe i forrige uke.
Ifølge talsmann i Det hvite hus, Jake Sullivan, bestemte Joe Biden seg for å sende ATACMS etter at Russland angrep ukrainske styrker og sivil infrastruktur med nordkoreanske raketter.
Nå svarer Nord-Korea.
Se video: Her tørker diktatoren tårene
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nord-Korea med stikk til USA
– USA har i all hemmelighet levert langdistanseraketter til Ukraina, noe som har utløst uro og bekymring for det internasjonale samfunnet, sier Nord-Koreas forsvarsdepartement i en uttalelse ifølge Sky News, som siterer det statlige nyhetsbyrået KCNA.
Her kan du lese alt om krigen i Ukraina
De avsluttet med å sende et stikk til USA.
– USA kan aldri beseire den heroiske russiske hæren og folket med nye våpen eller militær støtte.
Derfor sendte USA langdistansemissiler i all hemmelighet
Mens Ukraina har ventet på en avgjørelse om en gigantisk Ukraina-pakke i Representantenes Hus i nærmere et halvt år, skal Biden-administrasjonen ha integrert det avanserte våpensystemet i en ekstrabevilgning på tre milliarder kroner, som Pentagon hadde fått klarsignal til å bruke i mars.
Ifølge nyhetsbyrået AP var det en årsak til at president Joe Biden ikke ventet til saken var votert over i Representantenes Hus, før den ble oversendt til avstemning i Kongressen og Senatet, og deretter signering i Det hvite hus.
Biden-administrasjonen skal nemlig ha advart Russland allerede i fjor om at dette kunne skje. Da skal Moskva ha fått klar beskjed om at dersom russerne anskaffet og brukte langdistanse ballistiske missiler fra Nord-Korea mot ukrainske mål, ville USA gi den samme militære kapasiteten til Ukraina.