Den moldovske utbryterregionen Transnistria ber Russland om beskyttelse
Transnistria er egentlig en del av Moldova, men har vært kontrollert av russiskstøttede separatister siden 1990. Les mer Lukk
Separatistmyndighetene vil be russiske myndigheter om å «innføre tiltak for å beskytte Transnistria i møte med økt press fra Moldova», heter det i en resolusjon vedtatt på en spesialkongress i regionen.
– Det er sosialt og økonomisk press på Transnistria, som er en direkte motsetning til europeiske prinsipper om beskyttelsen av menneskerettigheter og fri handel, står det i resolusjonen.
Videre anklager de den moldovske regjeringen for å drive økonomisk krig og blokkere essensielle importprodukter med mål om å gjøre Transnistria om til en «ghetto».
Kommer før Putin-tale
Forespørselen om hjelp kom dagen før Russlands president Vladimir Putin skal holde en årlig tale til russiske folkevalgte, og mens Ukraina sliter på slagmarken.
Den siste gangen det ble holdt spesialkongress i regionen var i 2006, da det ble avholdt en folkeavstemning, som ikke ble internasjonalt anerkjent, om å bli integrert i Russland. 97 prosent stemte ja.
Resolusjonen har også ført til sammenligninger med februar 2022, da russiske-støttede separatister i Øst-Ukraina ba om beskyttelse mot det de hevdet var ustanselige angrep fra ukrainske regjeringsstyrker.
Moldovsk uro
Moldovas regjering har anklaget Kreml for å nøre oppunder spenningen i Transnistria. Regionens befolkning er stort sett russiskspråklig, og den er avhengig av russisk bistand.
Siden Russland innledet sin invasjon av Ukraina i 2022 har myndighetene i Moldova vært bekymret for at Russland kan ta Transnistria i bruk for å åpne en ny front i sørvest, mot Odesa.
Området ble rammet av en rekke eksplosjoner i 2022, som militæranalytikere tror kan ha vært et russisk forsøk på å dra det inn i konflikten.
Separatistene anklaget i mars 2023 Ukraina for å stå bak likvideringen av lederen deres, noe ukrainerne avviste.
Permanent tilstedeværelse
Separatistene utkjempet en krig mot Moldovas provestlige regjering i 1992, der Russland grep inn for å hjelpe separatistene.
Rundt 1500 russiske soldater er permanent utstasjonert i regionen, og Kreml har advart Ukraina og Moldova om alvorlige konsekvenser om de blir angrepet.
Russland støtter fortsatt opp Transnistrias økonomi med forsyninger av gratis gass, men regionen har blitt stadig mer isolert fra Russland siden krigsutbruddet i 2022.
Tidligere denne måneden ytret separatistledelsen et ønske om mer russisk gass for å holde liv i industrien.
– De siste to årene har volumet ikke vært nok til å dekke Transnistrias behov gjennom vinteren, sa regionens næringsminister Sergei Obolnik.
Bekymret Tusk
Polens statsminister Donald Tusk bekymrer seg for resolusjonen, og sier den er farlig for regionen. Transnistria ligger øst i Moldova og grenser til Ukraina.
– Problemet med Moldova og Transnistria er ikke et nytt et, og trusselen om russisk intervensjon eller i det minste en slags provokasjon der, er permanent, sier Tusk.
– Jeg er ikke overrasket, men det viser hvor farlig situasjonen er, ikke bare for Ukraina, legger han til.