Kakaoprisene har skutt i været denne uken

Høyere temperaturer og endringer i mønstrene for nedbør forårsaket av klimaendringer og værfenomenet El-Niño har påvirket kakaoavlingene. Les mer Lukk

Dårlige værforhold herjer med avlingene i Vest-Afrika, hvor rundt 75 prosent av verdens kakaoproduksjon foregår.

Prisen på kakao har skutt opp rundt 1400 dollar siden starten av året. Den nådde en rekordhøyde 5874 dollar per tonn torsdag. Det er en økning på nesten 40 prosent, skriver CNBC.

Værfenomenet El Niño forårsaker tørrere vær i Vest-Afrika, som igjen skader avlingene i Ghana og Elfenbenskysten, de to største produsentene av bønnene.

– De skiftende værmønstrene betyr at potensielle avlinger av kakao nå er permanent skadet, sier Humza Hussain, en råvareanalytiker ved TD Asset Management.

Se video: Witherspoon vekker oppsikt: – Nei nei nei!

Your browser doesn't support HTML5 video.

Witherspoon vekker oppsikt: – Nei nei nei!

Sjokolade

Kakaobønner er hovedingrediensen i sjokolade, og BBC skriver at rekordprisene allerede kan merkes av britiske forbrukere og produsenter.

– Historiske kakaopriser er ventet å begrense inntektsveksten i år, sier administrerende direktør i Hershey, en av verdens største sjokoladeprodusenter.

Han vil ikke utelukke at forbrukerne vil merke prisøkningen på kakao.

– Vi kan ikke diskutere fremtidige priser. Gitt hvor kakaoprisene er, vil vi bruke alle verktøyene våre, inkludert prising, som en måte å håndtere virksomheten på, sier han videre.

Freia

Forrige måned uttalte Luca Zaramella, Mondelez’ finansdirektør, at økende kostnader for ingredienser var en av utfordringene selskapet står overfor i det kommende året.

Selskapet eier blant annet Freia.

Mondelez Norge sier til ABC Nyheter at de ikke kan kommentere fremtidige priser for deres produkter, og at det i tillegg er butikkene som bestemmer de endelige prisene for norske forbrukere.