Russland og Ukraina beskylder hverandre for droneangrep

Russland og Ukraina avfyrte i alt 35 droner mot hverandre natt til fredag, uttaler de to landenes militære myndigheter.

I alt 19 ukrainske droner ble skutt ned over fire forskjellige regioner i Russland og Svartehavet i løpet av natten, ifølge det russiske forsvarsdepartementet, mens Ukraina sa at de skjøt ned 10 av 16 russiske droner.

Angrepet fra Ukraina var blant annet rettet mot et drivstoff- og energianlegg i den russiske Orjol-regionen, skrev den lokale guvernøren Andrej Klystjkov på Telegram fredag.

Ifølge ukrainske myndigheter traff de russiske dronene sivil infrastruktur i den østlige Kharkiv-regionen. En person skal ha blitt skadd.

Brann i oljeraffineri

Russlands forsvarsdepartement sa at deres luftforsvar skjøt ned droner i regionene Kursk (to), Brjansk (fem), Orjol (fire), Krasnodar (to) og seks over Svartehavet.

I Krasnodar opplyste redningstjenesten at en brann brøt ut over natten ved et oljeraffineri i Ilskij, uten å oppgi om brannen var forårsaket av droneangrepet.

Fredag formiddag sier en kilde i Ukrainas sikkerhetsmyndigheter at de sto bak et droneangrep som forårsaket brannen. De tar også på seg ansvaret for et angrep mot et oljeraffineri i Afipskyj i Krasnodar.

Ukrainas luftvåpen sa at Russland avfyrte 16 iranskproduserte Shahed-droner fra baser på Krim-halvøya og den vestlige Kursk-regionen.

Til sammen ble 10 Shahed-droner ødelagt i Mykolajiv-, Kherson og Kharkiv-regionene, het det i en uttalelse.

Flere droneangrep

De siste månedene har Ukraina økt droneangrep mot russisk territorium, hovedsakelig rettet mot grenseregioner, men også hovedstaden Moskva og den nordlige byen St. Petersburg.

Det har truffet en rekke energianlegg i det Kyiv har kalt «rettferdig» gjengjeldelse for Moskvas egen målretting av kraftstasjoner over hele Ukraina.

Ukraina har vært under vedvarende luftbombardement av russiske styrker i nesten to år og har appellert til allierte i Vesten om bidrag til sine forsvarssystemer. Tusenvis av mennesker anslås å ha omkommet i angrepene.

Torsdag ble det meldt om eksplosjoner ved et jernbanespor nær et oljedepot i utkanten av den russiske byen Nizjnij Tagil, skriver The Kyiv Independent.

Flere russiske angrep

Russland begynte å intensivere sine angrep mot byer og kritisk infrastruktur i Ukraina da kulda satte inn mot slutten av fjoråret.

Ved inngangen av denne vinteren begynte Ukraina å forberede seg på en mulig gjentakelse av strategien fra året før. I slutten av oktober sa president Volodymyr Zelenskyj at Ukraina i år ikke bare ville forsvare seg, men også svare på russiske angrep.