Ukraina får ny forsvarsledelse – Zelenskyj varsler ny strategi i krigen mot Russland

Ukrainas øverstkommanderende, Valerij Zaluzhny (Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet/Telegram) Les mer Lukk

Ukrainas populære forsvarssjef byttes ut med generaloberst Oleksandr Syrskyj. Det får neppe noe å si for krigens gang, mener norsk forsker.

– Året 2024 kan bli suksessrikt for Ukraina bare hvis vi gjør effektive endringer i vårt forsvar, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj da han torsdag kunngjorde at en ny forsvarssjef overtar med umiddelbar virkning.

Siden 2019 har Oleksandr Syrskyj ledet de ukrainske bakkestyrkene. Han ledet tidligere de ukrainske soldatene som kjempet mot det russisk-støttede opprøret som brøt ut i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina i 2014.

Zelenskyj ber den nye forsvarsledelsen om å legge en strategi som kan slå tilbake de russiske styrkene.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Oleksandr Syrskyj (t.h.) på et bilde tatt i nærheten av fronten i Kharkiv-regionen i november i fjor. Syrskyj, øverstkommanderende for Ukrainas bakkestyrker, blir nå landets nye forsvarssjef. Les mer Lukk

Lite bevegelse ved fronten

FFI-forsker Tor Bukkvoll tror ikke det vil ha noe å si for krigens gang at Ukraina nå får en ny forsvarssjef.

– Jeg tror ikke Syrskyj kan gjøre veldig mange andre ting enn det Zaluzjnyj kunne gjøre, sier sjefforskeren ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB.

Han påpeker at det er lite bevegelse ved fronten, og mener det skyldes ting som er utenfor den ukrainske ledelsens kontroll.

– Hvis Ukraina skal gjenerobre territorium må de finne en ny måte å slåss på. Det krever ny teknologi som de må få fra Vesten og det har de ikke enda, sier forskeren.

«Jerngeneralen»

Valerij Zaluzjnyj har vært forsvarssjef siden Russland invaderte Ukraina for snart to år siden. Han har fått kallenavnet «jerngeneralen» i ukrainske medier og ble et viktig symbol på den ukrainske motstandskampen. Men det har lenge vært spekulert på om Zelenskyj vil gi ham sparken.

– Valerij Zaluzjnyj var ganske populær blant egne styrker. Det kan være en potensiell negativ konsekvens at dette kan gå ut over kampmoralen. Jeg er litt bekymret for det, sier Bukkvoll.

Zelenskyj sier torsdag at hæren trenger umiddelbare endringer og en ny tilnærming til mobilisering og rekruttering.

Han legger til at Ukraina trenger en realistisk og detaljert slagplan for 2024. Den må ta utgangspunkt i den reelle situasjonen på slagmarken og de videre utsiktene.

– Krigen krever endring

Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov sier han er dypt takknemlig overfor Zaluzjnyj for alle hans bragder og seirer.

– Krig endrer seg og krever endring. Nye tilnærminger og nye strategier er nødvendig, sier Umerov.

Zaluzjnyj medgir selv at Ukrainas militære strategi «må endres og tilpasses», melder nyhetsbyrået AFP.

Men verken Zelenskyj eller Zaluzjnyj kom med noen detaljer om hva den nye strategien kan innebære.

– I 2023 beviste det ukrainske militæret at det kan gjenvinne kontrollen i lufta, men klarte ikke å oppnå sine mål på bakken, sier Zelenskyj.

Ikke uventet

At det blir nettopp Syrskyj som tar over som forsvarssjef, er ikke uventet. Det sto mellom ham og etterretningssjef Kyrylo Budanov, og Syrskyj har mest erfaring med å lede større styrker, påpeker Bukkvoll.

Hva de ukrainske soldatene synes om den nye sjefen, er vanskelig å si.

– Vi har ikke noen meningsmåling på det. Han har vært beskyldt for å være noe mer sovjetisk i lederstilen enn det Zaluzjnyj var, sier Bukkvoll.

Anstrengt

Zelenskyj sier han har invitert den avtroppende forsvarssjefen til å fortsatt være med «i teamet», selv om det nå er Syrskyj som blir forsvarssjef.

Zaluzjnyj og Zelenskyj skal ha hatt et anstrengt forhold, noe som forverret seg etter at forsvarssjefen i et intervju med The Economist i november beskrev krigen mot russiske styrker som fastlåst.

Få dager tidligere hadde Zelenskyj i et intervju med Time Magazine fastholdt at han hadde god tro på seier i krigen.

Fallende oppslutning

Meningsmålinger har vist fallende oppslutning for Zelenskyj, mens Zaluzjnyj nyter stor tillit blant ukrainere flest.

I en måling utført av Kyiv International Institute of Sociology (KIIS) i desember sa 18 prosent av de spurte at de ikke lenger har tillit til Zelenskyj, en kraftig økning fra ett år tidligere da 5 prosent sa det samme.

Andelen som sa at de fortsatt har tillit til den ukrainske presidenten, falt på samme tid fra 84 til 62 prosent.

88 prosent av de spurte i samme måling sa at de har tillit til Zaluzjnyj, og bare 2 prosent sa at de ville støtte en beslutning om å skifte ut forsvarssjefen.