Rapport om dokumentsaken mot Biden offentliggjøres snart

President Joe Biden på vei om bord i Air Force One på Andrews Air Force onsdag. Han etterforskes, i likhet med tidligere president Donald Trump, for håndteringen av hemmeligstemplede dokumenter Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Les mer Lukk

Spesialetterforskningen av president Joe Bidens håndtering av fortrolige dokumenter er ferdig, og det publiseres snart en rapport, opplyser justisministeren.

Justisminister Merrick Garland informerte USAs folkevalgte om dette i et brev onsdag.

Garland går ikke i detalj om konklusjonene i rapporten fra spesialetterforsker Robert Hur, men sier at han forplikter seg til å legge fram så mye som mulig.

Det skal ifølge justisministeren skjer etter at Det hvite hus har gått gjennom dokumentene med tanke på problemstillinger knyttet til presidentens fritak fra gjeldende innsynslover når hemmelighold er påkrevet – juridisk omtalt som «executive privilege».

Ian Sams, talsperson for Det hvite hus, opplyser til nyhetsbyrået at de venter å være ferdig med gjennomgangen før uka er omme.

Også Bidens personlige advokat har fått tilsendt rapporten for å kunne kommentere den. Den skal deretter sendes til Kongressen.

Saken dreier seg om funn av hemmeligstemplede dokumenter i Joe Bidens hjem og kontor. Periodene det er snakk om, er da han var visepresident under Barack Obama mellom 2009 og 2017 og fra hans periode som senator før dette.

Ekspresident Donald Trump er også under etterforskning knyttet til dokumentsaker. Han etterforskes av spesialetterforsker Jack Smith og er tiltalt for å ha tatt med seg hemmelige dokumenter da han forlot Det hvite hus.