Imran Khan og kona dømt til 14 års fengsel i korrupsjonssak

Pakistans tidligere statsminister Imran Khan og kona Bushra Bibi på et bilde tatt i fjor sommer. Nå er de begge dømt til 14 års fengsel. Det er den andre fengselsdommen mot Khan på to dager. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB Les mer Lukk

Pakistans tidligere statsminister Imran Khan og kona Bushra Bibi er dømt til 14 års fengsel i en korrupsjonssak om gaver han fikk som statsminister.

Khans parti bekrefter dommen og opplyser at den vil bli forsøkt anket til landets høyesterett.

– Dette er nok en trist dag i rettsvesenets historie, sier en talsmann for Khans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

Khan har siden august sonet en tre år lang dom for korrupsjon. Tirsdag ble han dømt til ytterligere ti års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter, og han er tiltalt i rundt 150 andre saker.

Selv nekter 71-åringen for å ha gjort noe galt og hevder å være utsatt for en politisk motivert heksejakt. Ifølge ham er det landets mektige militære som står bak, i tett samarbeid med USA.

Mistillit

Khan ble valgt til statsminister i 2018, men fire år senere ble han felt i en mistillitsvotering i nasjonalforsamlingen.

8. februar er det valg i Pakistan, men Khan er utestengt på grunn av den forrige dommen.

Han regnes likevel som en viktig aktør med stor grasrotstøtte i Pakistan, og han markerer seg ofte med kritikk av landets politiske etablissement.

Valg

Rundt 127 millioner pakistanere kan stemme i valget, og anklagene om valgfusk er alt mange. En rekke PTI-aktivister er pågrepet, og flere av partiets ledere har gått under jorda foran valget.

Khan oppfordrer velgerne til å gå mann av huse på valgdagen.

– Dere må ta hevn for urettferdigheten når dere stemmer 8. februar, skrev han i sosiale medier etter å ha fått tirsdagens dom.

– Fortell dem at vi ikke er sauer som kan jages med en kjepp, skrev han.