Sydney-advarsel: – Det svermer av hai

Ved Elizabeth Bay, ikke langt fra Oprahuset i Sydney, ble en kvinne bitt av hai mandag. Ifølge marinebiologer har det blitt oppdaget langt flere hai i Sydney Harbour enn tidligere. Nå anbefales folk unngå å bade i sjøen etter solnedgang. Arkivfoto Les mer Lukk

Svømmere i Sydney advares etter nye haiangrep fra oksehai.

I Australia er det sommerstid i januar og i storbyen Sydney advares befolkningen etter nok et haiangrep i Elizabeth Bay.

En kvinne i 20-årene ble reddet opp av vannet etter å ha blitt bitt av det som trolig var en oksehai mandag kveld lokal tid.

– Det var grusomt

Michael Porter ble vitne til dramatikken og forteller ifølge The Guardian at han akkurat hadde kommet hjem fra jobb da han hørte rop om hjelp.

– Det var grusomt. Jeg har aldri opplevd lignende, fortalte han til TV-kanalen Nine's Today.

Han forteller at han ble møtt av synet av kvinnen, i australske medier identifisert som Lauren O'Neil (29), som forsøkte å slepe seg over til bassenget. Sjøen rundt henne var helt rød av blod.

– Hun forsøkte å komme seg opp, og bak henne hang beinet, som var åpent og fullt av blod. Det var helt surrealistisk, sier han.

Se video fra arkivet: Familie oppdaget hai i nød – tok risikabelt valg

Your browser doesn't support HTML5 video.

Familie oppdaget hai i nød – tok risikabelt valg Les mer Lukk

Veterinær hylles

Sammen med flere andre, blant annet en veterinær, fikk de dratt kvinnen på land og forsøkte å stanse blødningen frem til nødetatene kom til stedet. Tilstanden til kvinnen var tirsdag stabil. Analyser av bittskadene tyder på at det var en oksehai som angrep henne.

– Fiona er en helt og jeg tror hun reddet livet hennes, sier Porter og henviser til veterinæren.

Hyllesten støttes av delstatsmyndighetene.

– Slik jeg har forstått det var det en veterinær som var på stedet og hjalp personen. Trolig reddet det livet hennes, sier helseminister i New South Wales-delstaten, Ryan Park.

Marinedykker angrepet av oksehai

Det er det første haiangrepet i Sydneys havneområde siden 2009. Da ble en marinedykker angrepet av en oksehai som bet ham i armen og beinet i Woolloomooloo Bay. Den australske marinen har en base i bukta som ligger mellom operahuset og bukta der mandagens angrep fant sted.

I 2002 ble en 35 år gammel britisk dykkeinstruktør spist av en hai i Little Bay, litt sørøst for byen. Det var det første dødelige haiangrepet i Sydney siden 1963.

– Kryr av hai

Ifølge News.au oppdages det omtrent 18 oksehai i havneområdet hver dag under den australske sommeren.

– Det kryr av hai i havna for øyeblikket, sier fiskeren Craig McGill til News.com.au.

– Vannet er uvanlig varmt, så det kommer stadig flere småfisk inn i havneområdet. Større fisk følger etter, og da er heller ikke haiene langt bak, sier han videre.

Fiskeren peker på de voldsomme regnskyllene som har truffet området jevnlig de siste årene, og at dette har ført til en boost i hele næringskjeden i havet rundt havna, i tillegg til at vannet har blitt mer grumsete.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Oksehai (Carcharhinus leucas) er en av de mest aggressive haiartene som finnes. Den har et ekstremt høyt testosteron-nivå, noe som fører til at den er meget opptatt av å forsvare reviret sitt. Les mer Lukk

Følger temperaturen

Delstatsmyndighetene har merket flere hai i området og ser at de bruker havneområdet flittig.

– Oksehaiene holder seg i litt dypere vann på dagtid og beveger seg mot grunnere vann på natten. Det er vanntemperaturen som er nøkkelen for å se hvor de befinner seg, sier departementet i en uttalelse. Oksehaiene liker ser best i vann med en temperatur mellom 20-26 grader celsius.

Oksehai er blant de mest aggressive haiene med et ekstremt høyt testosteronnivå. Den kan bli svært aggressiv i forsøk på å forsvare reviret og er derfor også den haitypen som oftest angriper mennesker. De gangene haien angriper mennesker, er det som oftest beinet den går etter.

Skyr oss som pesten

Likevel er haien i stor grad redd mennesker og «skyr oss som pesten», ifølge marinebiolog Lawrence Chlebeck.

– Hadde de ikke vært det, ville vi i alle fall ikke hoppet i vannet i sommermånedene og haiangrep ville vært forsidestoff daglig, sier han til australske medier.

– Problemene kommer når de ikke kan se oss og ved et uhell biter. De ser oss i alle fall ikke i grumsete vann ved solnedgang, påpeker han. Eksperten anbefaler at de som er i Australia sommermånedene, og som ønsker å ta et sjøbad i et ubeskyttet område, heller bruker badekaret.