Tyrefektingen i gang igjen i Mexico by

Tyrefekternes hjelpere på vei inn i ringen da verdens største tyrefekterarena åpnet igjen søndag etter halvannet års pause som følge av en juridisk kamp mellom dyrevernere og tilhengere av tyrefekting. Foto: Llano / AP / NTB Les mer Lukk

Dyrevernsaktivister protesterte da tyrefekterarenaen i Mexicos hovedstad igjen ble tatt i bruk etter at høyesterett midlertidig opphevet et lokalt forbud.

– Mordere! Tyrefekting er sadisme, ropte demonstrantene utenfor Plaza Mexico, mens publikum inne på verdens største tyrefekterarena ropte «Lenge leve friheten» og jublet for stjernematador Joselito Adame.

Tyrefekting er fortsatt tillatt i store deler av landet, men i Mexico by har det vært – og fortsatt er – preget av en rekke juridiske krumspring. Kampene ble stoppet av en midlertidig forføyning etter begjæring fra menneskerettsgruppen Justicia Justa.

I desember opphevet høyesterett forføyning mens retten realitetsbehandler saken for å fastslå om tyrefekting går ut over dyrevelferden. Kjennelsen gjorde slutt på halvannet års pause og ga tilhengere av den tradisjonsrike aktiviteten nytt håp etter en langvarig rettslig kamp.

Motstandere av tyrefekting har vunnet fram i flere delstater, der det er innført restriksjoner. Forkjemperne mener et forbud rammer deres rettigheter og peker også på at tyrefekting skaper titusener av arbeidsplasser og genererer inntekter i milliardklassen.