Alexander Stubb i ledelsen i det finske presidentvalget

Konservative Alexander Stubb (høyre) og kona Suzanne Innes-Stubb søndag da det ble kjent at han ligger an til å vinne presidentvalget i Finland. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AP / NTB Les mer Lukk

Tidligere statsminister Alexander Stubb leder det finske presidentvalget. Han har fått 28,3 prosent av forhåndsstemmene.

Tidligere utenriksminister Pekka Haavisto ligger på andre plass med 25, 8 prosent, mens Jussi Halla-aho har fått 16,1 prosent.

Opptellingen av stemmene gitt på valgdagen søndag fortsetter.

Som ventet

Resultatet er ikke overraskende, siden Stubb har ledet på meningsmålingene. Han representerer det konservative Samlingspartiet og var landets statsminister fra 2014 til 2015.

Statsviter Göran Djupsund omtalte i forkant Stubbs sjanser til å ta seg til andre valgomgang som ekstremt gode.

– Han har lang erfaring med sakene som ligger på presidentens bord. Han er ekstremt dyktig i språk og har et bredt internasjonalt nettverk, sa Djupsund til svenske Yle. Stubb er 55 år gammel.

Veteran

Haavisto (65) er på sin side en veteran i finsk politikk. Han ble først valgt inn i nasjonalforsamlingen for De Gröna i 1987. I dette valget stiller han som uavhengig kandidat.

Det nasjonalistiske partiet Sannfinnenes presidentkandidat er 52 år gamle Jussi Halla-aho. Han er for tiden nasjonalforsamlingens president og har tidligere vært medlem av EU-parlamentet.

Må håndtere Russland

Presidenten i Finland er øverstkommanderende for forsvaret og styrer utenrikspolitikken i samarbeid med regjeringen. Mindre enn ett år etter at Finland ble med i Nato, er mange derfor spente på hvem som overtar etter Niinistö.

Den nye presidenten må blant annet håndtere forholdet til Russland, som er blitt mye dårligere etter Russlands invasjon av Ukraina.

En ny valgomgang må til for å velge etterfølgeren hvis ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent i første runde. Vinneren tar over etter Sauli Niinistö, som har vært president i tolv år.