Senatet sa nei til å tvinge fram menneskerettsrapport om Israel
En palestinsk mann bærer en sykkel gjennom ruiner i flyktningleiren Nuseirat på Gazastripen. Senatet avviste tirsdag en resolusjon som ville tvunget USAs utenriksdepartementet til å legge fram en rapport om hvorvidt Israels krigføring har ført med seg menneskerettsbrudd. Foto: Adel Hana / AP / NTB Les mer Lukk
Det var Bernie Sanders, en uavhengig senator som samarbeider med Demokratene, som tvang fram tirsdagens avstemning.
Selv om resolusjonen ble avvist med god margin, gjenspeiler den tiltakende uro og bekymring blant enkelte av president Joe Bidens partifeller om USAs våpenforsyning til Israel mens palestinernes lidelse fortsetter på Gazastripen.
Kritisk Sanders
– Vi må forsikre at amerikansk bistand brukes i overensstemmelse med menneskerettighetene og våre egne lover, sa Sanders før avstemningen.
Han fordømte også det han beskriver som Senatets manglende evne til å ta i betraktning krigens virkning på sivile.
Resolusjonen ble fremmet i tråd med en mekanisme som gir Kongressen myndighet til å instruere utenriksdepartementet til å utarbeide rapport om menneskerettssituasjonen i ethvert land som får amerikansk militærbistand.
Om den hadde blitt vedtatt, ville departementet blitt nødt til å legge fram en rapport for Kongressen innen 30 dager, som så kunne vurdert å be om endringer i bistandsregimet.
Motstand i Det hvite hus
Det hvite hus har motsatt seg resolusjonen, som kunne ha ført til flere restriksjoner og krav for den militære bistanden til Israel.
USA donerer hvert år 3,8 milliarder dollar i slik bistand, tilsvarende knappe 40 milliarder kroner. Blant det som doneres, er alt fra jagerfly til kraftige bomber.
Mer enn 24.000 mennesker er drept på Gazastripen i den siste krigen, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.
Den brøt ut etter Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober, der 1200 mennesker ble drept og 240 bortført.