Amnesty kritiserer Finland for å stenge grensen til Russland

Finland har stengt alle sine grenser til Russland som følge av en tilstrømming av papirløse asylsøkere. Myndighetene har anklaget Russland for å drive hybridkrig. Foto: Lauri Heino / Lehtikuva / AP / NTB Les mer Lukk

Amnesty International kritiserer Finland for å stenge grensen til Russland og sier asylsøkere ikke må straffes for måten de kommer til landet på.

Juridisk ekspert i menneskerettighetsorganisasjonen, Pargol Miraftabi, sier det er vanskelig å se hvordan Finland nå oppfyller kravet om retten til å søke asyl.

Den finske regjeringen stengte tirsdag sin siste åpne grenseovergang til Russland i to uker. De begrunner nedstengingen av den østlige grensen med nasjonal sikkerhet.

Miraftab mener imidlertid at regjeringen ikke har begrunnet hvordan «et relativt lite» antall asylsøkere endrer sikkerhetssituasjonen.

Flere hundre mennesker har kommet til grenseovergangene mellom Russland og Finland de siste ukene for å søke asyl. Finland mener Russland sender asylsøkerne dit med vilje og har kalt det et hybridangrep.