Israel til FNs sikkerhetsråd: Noen av dere har ikke lært noe de siste 80 årene

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan festet en gul jødestjerne med påskriften "aldri igjen" på dressen sin da han holdt en tale til FNs sikkerhetsråd mandag. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB Les mer Lukk

En gul jødestjerne ble brukt som en dyster påminnelse i Israels tale i FNs sikkerhetsråd. Palestinernes representant kalte i sin tale Gaza et helvete på jord.

– Noen av dere har ikke lært noe som helst de siste 80 årene. Noen av dere har glemt hvorfor dette organet ble etablert, sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan i sin tale til FNs sikkerhetsråd natt til tirsdag norsk tid.

Han refset Sikkerhetsrådet for dets taushet over Hamas' angrep mot Israel 7. oktober.

Det dypt splittede 15 medlemmer store Sikkerhetsrådet har ikke klart å vedta en eneste resolusjon knyttet til den tre uker lange krigen mellom Hamas og Israel.

– Derfor vil jeg minne dere på følgende: Fra og med i dag, hver gang dere ser på meg, så kommer dere til å huske hva det betyr å være taus i møte med ondskap, sa ambassadøren.

– Verste siden holocaust

– På samme måte som mine besteforeldre, og besteforeldrene til millioner av jøder, skal mitt team og jeg fra nå av bære gule jødestjerner, sa han, før han reiste seg opp og festet stjernen på brystet på dressen sin. På stjernen står ordene «aldri igjen», en henvisning til de gule jødestjernene som nazistene i Tyskland tvang jødene til å bruke.

– Vi skal bære denne stjernen til dere våkner opp og fordømmer Hamas' grusomheter, sa Erdan.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober var det verste mot jøder siden holocaust. 1400 personer ble drept i angrepet, ifølge tall fra israelske myndigheter.

Fastlåst

FNs sikkerhetsråd har vært preget av splittelse i synet på krigen og på krigens konsekvenser. Så langt har fire resolusjonstekster blitt nedstemt.

Noen av tekstene har blitt blokkert av USA, som er en nær Israel-alliert, fordi tekstene ikke har nevnt Israels rett til å forsvare seg selv.

Andre tekster som USA har presentert, har blitt blokkert av Russland og Kina fordi de ikke tok klart til orde for våpenhvile.

I lys av den fastlåste situasjonen vedtok FNs hovedforsamling fredag en ikke-bindende resolusjon som tar til orde for umiddelbar humanitær våpenhvile.

Resolusjonen, som Norge og 119 andre land stemte for, nevner ikke Hamas.

USA stemte imot. 45 land avsto fra å stemme, blant dem Sverige, Danmark, Finland og en rekke andre europeiske land.

– Helvete på jord

Det hasteinnkalte møtet i FNs sikkerhetsråd begynte klokken 22 mandag kveld norsk tid og varte i flere timer.

I likhet med Israels FN-ambassadør, tegnet palestinernes FN-representant Riyad Mansour et dystert bilde av konsekvensene av at Sikkerhetsrådet ikke klarer å enes.

Mansour siterte i sin tale FNs tidligere generalsekretær Dag Hammarskjöld, som i 1954 sa: «FN ble ikke skapt for å bringe menneskeheten til himmelen, men for å redde oss fra helvete».

Mansour la til at «Gaza er nå helvete på jord».

– Nesten hele befolkningen vår på Gazastripen er hjemløse, fordrevet, flyttet fra en familiebolig til en annen, de sover i bilene sine og på gatene. Likevel blir de drept uansett hvor de drar for å overbevise dem om at de ikke er trygge noen steder på Gazastripen, sa han.

– Å redde menneskeheten fra helvete i dag betyr for FN å redde palestinerne på Gazastripen, sa Mansour.

Han ba FNs mektigste organ om å behandle palestinerne med verdighet.

– Redd dem. Se på dem som mennesker, sa Mansour.

Humanitær hjelp

Flere andre talte også til sikkerhetsrådsmedlemmene på møtet. Blant dem var FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktningers (UNRWA) leder Philippe Lazzarini. Han brukte taletiden på å oppfordre til utvidelse av den humanitære hjelpen til Gazastripen.

En håndfull kolonner med lastebiler får lov til å passere Rafah-grenseovergangen mellom Egypt og Gazastripen hver dag. Det er langt nær nok til å gi hjelp til de over 2 millioner personene på Gazastripen, sa han.

– Systemet som er innført for å slippe nødhjelp inn på Gazastripen er dømt til å falle sammen med mindre det finnes politisk vilje til å få i stand en forsyningsstrøm av betydning og som er tilpasset de store humanitære behovene, sa Lazzarini.

– En hel befolkning blir umenneskeliggjort. Hamas' grusomheter fritar ikke staten Israel fra landets forpliktelser i henhold til folkeretten, fortsatte han.

Lazzarini siterte den tyskfødte jødiske politiske filosofen Hannah Arendt: «Den menneskelige empatiens dødsfall er blant de første og mest avdekkende tegnene på en kultur som er i ferd med å velte over i barbari».

– Gaza fortjener vår empati mer enn noen ganger før, la han til.