Russlands forhold til Hamas: – Mange konspirasjonsteorier ute og går
Senior Hamas-tjenestemenn Bassem Naim og Moussa Abu Marzouk, og Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov under møtet i Moskva forrige uke. Les mer Lukk
7. oktober i år gjennomførte terroristgruppen Hamas det verste terrorangrepet på flere år mot Israel. Det fikk verden til å sperre øynene opp til en konflikt som har ligget på sidelinjen i lang tid.
Den fikk også verdens oppmerksomhet bort fra krigen i Ukraina, og har skapt diskusjoner i USA om de har råd til å støtte to kriger. USA har alltid vært, og er fortsatt en uttalt Israel-alliert.
Les mer om krigen mellom Israel og Hamas her!
I kjølvannet av dette kom spekulasjonene om Russland har vært med på å finansiere terrorangrepet.
Se video: Nye bilder fra bakkeoperasjonen
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ekspert: Tre grunner til at Russland ikke har finansiert terrorangrepet
– Dette vet vi egentlig veldig lite om. Det er mange konspirasjonsteorier ute og går, men jeg tviler sterkt på at Russland har finansiert angrepet, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til ABC Nyheter.
Henriksen Waage har Midtøsten som ekspertfelt.
Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Les mer Lukk
Det er tre grunner til at hun avfeier teorien.
- Russland har aldri hatt et samarbeid med Hamas. Tvert imot har Russland under president Vladimir Putin prøvd å bedre forholdet til Israel og statsminister Benjamin Netanyahu.
- Russland er opptatt med sin egen krig i Ukraina.
- Både Russland og Hamas ønsker droner fra Iran, og sannsynligvis er det Iran som har forsynt Hamas med våpen.
– Men Russland har jo vært tjent med denne oppblussingen av konflikten og den nye krigen?
– Absolutt! Men det vil overraske meg veldig om Russland har noe med dette å gjøre. Jeg har ikke sett noen dokumentasjon som bekrefter det, og vil gjerne se det før jeg skal tro på det, sier Midtøsten-eksperten.
– Russland står nå fast i en hengemyr og må overleve. Det er skjebnesvangre dager for øyeblikket. Det siste de trenger da er å bli dratt inn i en ny krig, legger hun til.
Hamas: – Russland er vår nærmeste venn
Hittil i denne krigen har Russland gått i bresjen for fredsmekling og våpenhvile i Gaza.
Ulikt USA, Storbritannia og EU har ikke Russland anerkjent Hamas terrororganisasjon.
I forrige uke var en delegasjon fra Hamas-bevegelsen i Moskva for å diskutere løslatelse av gisler på Gazastripen.
Russland skal da ha overrakt Hamas en liste over russisk-israelske personer som holdes som gisler de ønsker å få løslatt.
– Fra russisk side, gjennom utenriksdepartementet, mottok vi en liste over borgere som har dobbelt statsborgerskap, sa Hamas-representant Moussa Abu Marzook etter møtet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, gjengitt av Newsweek.
– Vi er veldig oppmerksomme på denne listen og vil behandle den nøye, fordi vi ser på Russland som vår nærmeste venn, la han til.