Intens bombing av Gaza, nettet er nede, og Israel varsler «utvidet» bakkeoperasjon

Israel trappet fredag kveld opp angrepene mot den nordlige delen av Gazastripen. Hamas ber verdenssamfunnet gripe inn. Les mer Lukk

Nettilgangen og telefonlinjene er kuttet på store deler av Gazastripen. Israel utfører usedvanlig kraftige luftangrep og varsler opptrapping i bakkeoperasjoner.

Den israelske hærens (IDF) talsperson Daniel Hagari bekrefter at luftangrepene er trappet opp og sier de er rettet mot tunneler og annen infrastruktur. Bakkestyrkene vil dessuten «utvide sine operasjoner» fredag kveld, ifølge Hagari.

Samtidig med den omfattende bombingen har store deler av Gazastripen mistet muligheten til å kommunisere med omverdenen, ifølge flere medier. Al Jazeera har bare sporadisk kontakt med sine korrespondenter. Nyhetsbyrået AFPs journalister klarer bare å kommunisere med omverdenen på enkelte steder langs grensa der de får koblet seg på israelske nettverk.

– Vi er helt frakoblet. Talspersoner for den israelske hæren har til og med brutt inn i sendingene til lokale radiostasjoner for å sende advarsler til folk, forteller Al Jazeeras korrespondent Safwat Kahlout.

Det palestinske telekomselskapet Jawwal bekrefter at alle mobil- og internettjenester på Gazastripen er nede som følge av kraftig israelsk bombing. Det samme gjør den palestinske teleoperatøren Paltel.

Uavhengige NetBlocks melder også om en kollaps i nettverkstilkoblingen på Gazastripen.

Får ikke kontakt

Palestinas Røde Halvmåne opplyser at deres redningsmannskaper på Gazastripen ikke lenger får kontakt med operasjonshovedkvarteret som følge av at internett er nede.

Heller ikke nødnummeret virker, og det er dermed ikke mulig å ringe ambulanse på Gazastripen, opplyser Røde Kors.

– Ambulansepersonell fra Palestinsk Røde Halvmåne har i 20 døgn rykket ut for å gi førstehjelp til sårede og har hentet ut utallige døde. Nå er det ikke mulig å ringe etter hjelp, men de må rykke ut der de ser bombene slår ned, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors i Norge fredag kveld.

Opptrapping

Nyhetsbyrået AFPs direktebilder viser intense israelske luftangrep nord på Gazastripen. Ifølge Al Jazeera er de pågående luftangrepene uten sidestykke.

Den israelske hæren IDF sier den utfører kontinuerlige angrep mot Hamas-mål i den beleirede palestinske enklaven, men bekrefter at de har trappet opp angrepene «svært betydelig».

Israel har stilt opp flere hundre tusen soldater langs grensa til Gaza i påvente av en lenge varslet bakkeoperasjon med mål om å nedkjempe Hamas etter angrepet på Israel 7. oktober.

IDF har de siste dagene gjennomført enkelte begrensede bakkeoperasjoner på Gazastripen, angivelig rettet mot Hamas-mål

Hamas sier de er klare for en eventuell bakkeinvasjon.

– Hvis statsminister Benjamin Netanyahu bestemmer seg for å gå inn på Gazastripen i kveld, så står motstanden klar. Restene av soldatene hans kommer til å bli slukt opp av Gazas land, sier Ezzat al-Rishaq, et høytstående medlem i Hamas' politiske ledelse, i en uttalelse på Telegram.

Raketter mot Israel

Samtidig meldes det om palestinske rakettangrep mot Israel.

Hamas bekrefter at de har avfyrt raketter mot Israel som svar på de israelske angrepene nord på Gazastripen.

– Rakettsalver er avfyrt i retning av de okkuperte områdene (Israel) som svar på massakren av sivile, heter det i en melding fra Hamas-bevegelsens væpnede fløy, Ezzedine al-Qassam-brigadene.

Hamas anklager Israel for å ha kuttet internett- og telefontilgangen for å kunne «utføre massakrerer med blodige hevnangrep fra lufta, bakken og sjøen».

Hamas ber omverdenen stanse Israels bombing

Islamistgruppen Hamas oppfordrer verdenssamfunnet til umiddelbar handling for å stanse Israels bombing av Gazastripen.

– Vi oppfordrer arabiske og muslimske land og verdenssamfunnet til å utvise ansvarlighet og handle umiddelbart for å stanse kriminelle handlinger og rekker med massakrer mot folket vårt, står det i en uttalelse fra Hamas fredag kveld.

Uttalelsen ble kjent samtidig som Israel trappet opp luftangrepene mot den nordlige delen av Gazastripen og internett- og telefonlinjene ble brutt i store deler av enklaven.

– En utvidelse, ikke en begynnelse på bakkeinvasjon

Spesialrådgiver Hanne Eggen Røislien i Forsvarsstaben tror ikke nødvendigvis at meldingene fredag betyr at Israel går storstilt inn i Gaza nå.

– En militær operasjon av denne størrelsen er gradvis, de må gjøre det trinnvis, sier Røislien til NRK.

– Derfor er dette en utvidelse, og ikke en begynnelse på bakkeinvasjonen, tror Røislien

Hun sier også at Israel utfører flere skjulte operasjoner, særlig for å få ut gisler.

– Skal de få ut gislene, er ikke det en oppgave for 300.000 reservister som vanligvis ikke er i forsvaret. Sjansene for å få dem ut i live minsker det øyeblikket man går inn med infanterister, sier Røislien til NRK.

Spesialrådgiveren tror likevel at Israel på et tidspunkt vil gå inn på Gazastripen.

USA støtter humanitær pause

USA støtter pause i kamphandlingene på Gazastripen for å få sendt inn humanitær hjelp og drivstoff til sivilbefolkningen, uttaler Det hvite hus.

Hvis det trengs en lokal midlertidig pause i kamphandlingene for å få gisler som Hamas har tatt til fange på Gazastripen ut av området, så støtter USA også det. Det sier John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.