Mulig nytt gravfunn ved tidligere internatskole i Canada

Et urfolkssamfunn vest i Canada har funnet det de tror kan være nesten 100 umerkede graver nær en tidligere internatskole.

Siden 2021 har urfolksgrupper rundt om i landet funnet mer enn 1300 umerkede graver ved de tidligere internatskolene, der urfolksbarn i mer enn 10 år ble tvangsassimilert og påtvunget katolsk tro av canadiske myndigheter.

– Det vi fant, var hjerteskjærende og fryktelig, sa Jenny Wolverine, som leder urfolksgruppa English River First Nation, på en pressekonferanse tirsdag.

– Til nå har vi funnet 93 mulige umerkede graver, 79 barn og 14 spedbarn. For å være tydelig: Dette er ikke et endelig tall, la hun til.

Funnene er gjort ved det som tidligere var internatskolen Beauval Indian i Saskatchewan-provinsen. Ifølge University of Regina, som ligger i provinsen, ble internatskolen revet av tidligere studenter etter at den ble stengt i 1995.

Mellom slutten av 1800-tallet og fram til midten av 1990-tallet ble rundt 150.000 barn fra canadiske urfolksgrupper tvangsinnkvartert i 139 internatskoler, der de ble separert fra familien, sitt språk og sin kultur.

Skolene ble drevet av canadiske myndigheter og Den katolske kirken, med uttalt mål om å «drepe indianeren» i barnets hjerte. Pave Frans beklaget på vegne av kirken til en urfolksdelegasjon i Vatikanet i april 2022. Den canadiske regjeringen beklaget for første gang i 2008. En nasjonal sannhets- og forsoningskommisjon beskrev i 2015 praksisen som et «kulturelt folkemord».