39 sivile drept i Darfur – flesteparten barn og kvinner

39 sivile, de fleste kvinner og barn, er ifølge helsearbeidere og øyenvitner drept i et granatangrep i Nyala, hovedstaden i Darfur-regionen i Sudan.

Angrepet i den krigsherjede regionen fant ifølge kildene sted tirsdag, men flere detaljer er ennå ikke kjent.

4,6 millioner mennesker er ifølge FN drevet på flukt i Sudan siden midten av april. Da brøt det ut kamper mellom regjeringshæren under ledelse av general Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere nestkommanderende Mohammed Hamdan Dagalo og hans RSF-milits.

Darfur har vært åsted for noen av de verste kampene siden konflikten brøt ut, og bare siden 11. august har 50.000 mennesker flyktet fra Nyala, ifølge FN.

Amerikansk UD ga tirsdag uttrykk for «alvorlig bekymring» for situasjonen i og rundt Nyala, der mange innbyggere er fanget i kamphandlingene, og det også kommer rapporter om massevoldtekter av kvinner og unge jenter.

RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen, som på vegne av det daværende regimet i Khartoum kjempet mot opprørsgruppen SLM i Darfur-regionen.

Janjaweed-militsen anklages for å ha stått bak omfattende krigsforbrytelser. USA hevder at de i løpet av tre år drepte opptil 400.000 sivile og kaller det folkemord.

Militsen endret navn til RSF i 2008.