Kim Jong-un vil styrke marinen

Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte ledere for landets marine søndag. Han vil se en radikal modernisering av marinen for å møte det nordkoreanerne ser som øvelser på invasjon fra amerikansk, sørkoreansk og japansk hold. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB Les mer Lukk

USA, Sør-Korea og Japan gjennomførte felles øvelser utenfor Koreahalvøya tirsdag. Nord-Korea vil styrke marinen og anklager landene for å øke risikoen for atomkrig.

De tre allierte landene øvde i internasjonalt farvann utenfor den sørkoreanske øya Jeju. Formålet var å styrke evnen til å oppdage og spore mål, og informasjonsutvekslingen ved eventuelle provokasjoner fra Nord-Korea, opplyser det sørkoreanske militæret.

Øvelsen skjer mens Nord-Korea leder Kim Jong-un har tatt til orde for en «radikal» modernisering av våpnene og utstyret til landets marine.

– På grunn av de skjødesløse og konfronterende stegene tatt av USA og andre fiendtlige krefter, har farvannene utenfor den koreanske halvøya blitt de mest ustabile i verden, med fare for en atomkrig, sa Kim ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Lederne for USA, Sør-Korea og Japan har for første gang møttes i fellesskap. De tre er blitt enige om å styrke det militære og økonomiske samarbeidet i møte med et stadig mektigere Kina og atomtrusselen fra Nord-Korea.