FN uttrykker bekymring over pågripelser av valgobservatører i Zimbabwe

Folk i kø for å stemme ved valget i Zimbabwes hovedstad Harare. Etter valget hevder både presidenten og opposisjonslederen at de har vunnet, og FN uttrykker bekymring for meldinger om pågripelser av valgobservatører og trusler. Valgobservatører har slått fast at valget verken innfridde regionale eller internasjonale standarder. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB Les mer Lukk

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker bekymring over situasjonen i Zimbabwe, der både presidenten og opposisjonslederen hevder å ha vunnet valget.

– Generalsekretæren følger nøye med på utviklingen rundt valget i Zimbabwe. Han er bekymret over pågripelser av valgobservatører, meldinger om skremselstaktikk mot velgere, voldstrusler, trakassering og press, heter det i en uttalelse.

Videre ber Guterres politiske ledere og deres støttespillere om å forsikre at menneskerettighetene og folkeretten blir respektert.

Både sittende president Emmerson Mnangagwa og opposisjonsleder Nelson Chamisa har utropt seg til valgvinnere.

Valgresultatet fra det omstridte valget ble kunngjort lørdag kveld, to dager tidligere enn ventet. Valgkommisjonen slo da fast at 80 år gamle Mnangagwa fikk 53 prosent av stemmene og dermed fortsetter som president, og at Chamisa fikk 44 prosent av stemmene.

Utenlandske observatører har lagt fram en lang liste med kritikkverdige forhold og fastslått at valget verken innfridde regionale eller internasjonale standarder.

Valget ble holdt onsdag og skulle i utgangspunktet vare en dag, men forsinkelser og problemer med trykking av valgsedler gjorde at det ble forlenget til torsdag.

Mnangagwa overtok som president etter et kupp i 2017 og vant deretter valget i 2018.