Hundretusener demonstrerte i Israel

Dette var den 34. uken med store demonstrasjoner mot regjeringen i Israel og den omstridte valgreformen. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB Les mer Lukk

Israelere i hopetall gikk lørdag ut i gatene og demonstrerte mot politikken til Benjamin Netanyahus regjering og mot økende kriminalitet i landets arabiske del.

I storbyen Tel Aviv deltok over 100.000 i demonstrasjonen, ifølge arrangøren. Hovedtema for lørdagens protester var den raskt økende volden i de arabiske delene av Israel.

– Blodet flyter i gaten våre, sa ordfører Maamun Abd Elhai i den arabiske byen Tira da han talte til demonstrantene. Mandag ble en lokal leder skutt og drept nær byens politistasjon.

Ordføreren anklager Netanyahu for å ikke slå ned på den økte kriminaliteten i det arabiske samfunnet. Hittil i år er 156 personer drept i den arabiske delen av landet, ifølge mediene, over dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

– De som utnevnte ytre høyre-politikeren Itamar Ben-Gvir til politiminister ønsker ikke å beskytte oss, sa Elhai.

Arabere utgjør rundt 20 prosent at Israels snaut 10 millioner innbyggere.

I en tale nord i landet sa opposisjonspolitiker Yair Lapid at Ben-Gvir er «en patetisk rasist og fullstendig mislykket. Lapid sier opposisjonens mål er «å kjempe til denne regjeringen faller».

I over et halvt år har det jevnlig vært store protester mot regjeringens politikk, først og fremst en kontroversiell rettsreform som kritikere mener truer med å undergrave demokratiet.

Tross demonstrasjonene har regjeringskoalisjonen fått vedtatt en lov som innskrenker høyesteretts handlingsrom. 12. september skal retten behandle klager på den nye loven.