Nytt skip forlater Odesa selv om kornavtalen er utløpt

Det andre skipet som har forlatt havnebyen Odesa siden Russland trakk seg fra kornavtalen, satte seil med kurs for Bulgaria lørdag, ifølge ukrainsk politiker.

Parlamentarikeren har publisert et bilde av det han sier er skipet som forlater havnen.

Det Liberia-registrerte bulkskipet Primus er på vei fra Odesa til havnebyen Varna i Bulgaria, melder nyhetsbyrået Interfax Ukraina, som henviser til Marine Traffic.

Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor er det eksportert titalls millioner tonn korn fra Odesas tre havner. Eksporten ble muliggjort av en avtale framforhandlet av FN og Tyrkia. Avtalen kollapset i juli da Russland nektet å gå med på en forlengelse, og russerne har siden angrepet ukrainske havner med raketter og droner.

Etter at Russland brøt ut av kornavtalen og truet med å behandle alle skip på vei til eller fra Ukraina som fiendtlige, er det blitt jobbet på spreng med å finne alternative ruter for kornet.

16. juni seilte et Hongkong-registrert konteinerskip ut gjennom en såkalt humanitær korridor som ble proklamert av Ukraina tidligere i august. Skipet ble ikke beskutt og kom seg trygt ut av ukrainsk farvann.