Fire astronauter fra fire ulike land på vei til romstasjonen

Nasa-astronauten Jasmin Moghbeli (t.h.) og den danske astronauten Andreas Mogensen (t.v.) på vei mot romfartøyet som skal bringe dem til ISS. Les mer Lukk

Fire astronauter, blant dem en danske, er på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter at et SpaceX-fartøy ble sendt opp fra Florida lørdag morgen.

Utskytingen skulle egentlig ha funnet sted fredag, men ble utsatt på grunn av flere tekniske undersøkelser.

De fire astronautene er fra Danmark, Japan, Russland og USA. De skal tilbringe et halvt år på romstasjonen, der de erstatter fire andre astronauter som har vært der det siste halvåret.

– Jobber sammen i harmoni

Romfartøyet SpaceX er bygd av selskapet til Elon Musk, og utskytingen skjedde ved Kennedy Space Center i Florida. Det er første gang den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa sender opp et fartøy der alle astronautene kommer fra ulike land.

– Dette viser hva vi kan utrette når vi jobber sammen i harmoni, har Nasa-astronauten Jasmin Moghbeli, som leder ekspedisjonen, uttalt.

Moghbelis foreldre flyktet fra Iran etter den islamske revolusjonen i 1979. Hun ble født i Tyskland og vokste opp i New York. Etter hvert ble hun marinesoldat, noe som blant annet førte henne til Afghanistan, der hun fløy kamphelikoptre.

Det er hennes første romferd, og Moghbeli håper dette vil vise iranske jenter at også de kan sikte høyt.

– Å tro på seg selv utgjør en stor kraft, sa hun før avgang.

To ingeniører og en kirurg

Danske Andreas Mogensen har bakgrunn som ingeniør og har jobbet på oljeplattformer utenfor Afrikas vestkyst. Han er overbevist om at hans bakgrunn som oljearbeider førte til at han ble Danmarks første astronaut.

Japanske Satoshi Furukawa er opprinnelig kirurg, og både han og Mogensen har vært på ISS tidligere.

Russiske Konstantin Borisov er også utdannet ingeniør. Han driver en fridykkingsskole i Moskva og er også dommer i sporten, som går ut på å dykke uten ekstra oksygen.