Enighet om prinsippavtale knyttet til gjeldstaket i USA

USAs president Joe Biden sier prinsippavtalen om gjeldstaket i USA er et kompromiss. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Les mer Lukk

Det er oppnådd en prinsippavtale om å heve gjeldstaket i USA, bekrefter president Joe Biden og flertallslederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy.

McCarthy og Biden bekrefter avtalen hver for seg lørdag kveld lokal tid.

De to snakket sammen to ganger lørdag, forteller republikanske McCarthy, som legger til at det fremdeles gjenstår en del arbeid. Avtaleteksten vil ferdigstilles og lagt fram søndag, og planen er at den skal stemmes over i Representantenes hus onsdag, sier han videre.

– Etter at Biden kastet bort tiden og nektet å forhandle i månedsvis, har vi blitt enige om en prinsippavtale som er det amerikanske folk verdig, skriver McCarthy på Twitter.

Forhandlingene om å heve gjeldstaket i USA har pågått mellom republikanerne i Representantenes hus og Det hvite hus den siste uken.

– Kompromiss

Republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, sier det er oppnådd enighet om en prinsippavtale om USAs gjeldstak. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Les mer Lukk

Biden kaller avtalen for et kompromiss som vil hindre katastrofalt mislighold av USAs statsgjeld.

– Den er et viktig skritt i riktig retning som reduserer de offentlige utgiftene samtidig som kritiske goder for arbeidere blir beskyttet, skriver han på Twitter.

– Avtalen representerer et kompromiss, som betyr at ikke alle får det som de vil. Slik er ansvaret ved å styre. Og avtalen er godt nytt for det amerikanske folket, da den forhindrer det som kunne blitt et katastrofalt mislighold, skriver han videre.

Verken Biden eller McCarthy har gått inn på detaljer om prinsippavtalen, men Biden sier teksten skal ferdigstilles i løpet av den kommende dagen.

23 oljefond

Fredag ble fristen for å komme til enighet om gjeldstaket utsatt med fire dager til 5. juni. Etter det kan USA komme til å misligholde sin enorme statsgjeld, noe som kan få ringvirkninger globalt, har finansminister Janet Yellen advart.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond.

Enhver avtale Biden og McCarthy har blitt enige om må stemmes gjennom i Representantenes hus og i Senatet. Republikanerne har flertallet i førstnevnte, mens Demokratene har flertallet i sistnevnte.

– Jeg oppfordrer sterkt Representantenes hus og Senatet til å vedta avtalen med en gang, skriver Biden i sin uttalelse.