Guterres sjokkert over kritikken mot Sudan-utsending

Hærsjefen og lederen av militærjuntaen i Sudan, Abdel-Fattah Burhan (foto), krever at FNs spesialutsending Volker Perthes blir skiftet ut. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

FNs generalsekretær António Guterres sier at han er sjokkert over kritikken Sudans hærsjef har rettet mot hans spesialutsending Volker Perthes.

Sudans hærsjef Abdel Fattah al-Burhan skal i et brev til Guterres ha bedt generalsekretæren om å skifte ut Perthes som spesialutsending, noe Guterres nekter å gjøre.

– Guterres er stolt av den jobben Volker Perthes har gjort og fastholder at han har full tillit til spesialutsendingen, sier talsmannen Stephane Dujarric.

– Generalsekretæren er sjokkert over brevet han har mottatt fra general Burhan, sier han.

Regjeringshæren i Sudan, under ledelse av Burhan, har siden midten av april ligget i krig med den halvmilitære RSF-militsen, ledet av hærsjefens tidligere nestkommanderende Mohamed Hamdan Dagalo.

Begge de to har sittet i militærjuntaen som grep makten i landet i 2019, men Dagalo ble nylig avsatt.

Denne uka gikk de to med på våpenhvile, men det meldes fortsatt om sporadiske kamper. Hærsjefen har også satt i verk storstilt mobilisering av reservister, noe som kan tyde på at våpenhvilen ikke blir langvarig.