Daniel Nyström (36) kjempet mot Putins krigsmaskin i ett år– funnet død: – Utrolig trist

Ukrainske soldater avfyrer en kanon nær Maryinka, en by i øst der det har pågått harde kamper mot russiske styrker, i Donetsk-regionen, Ukraina, mandag 8. mai 2023. (AP Photo/Libkos) Les mer Lukk

Den svenske fremmedkrigeren vervet seg frivillig for å slåss mot russerne.

– Han hadde ikke vært hjemme på over ett år. Han kunne ikke bare reise fordi han ikke lenger var frivillig, men hadde signert en kontrakt. Han gledet seg til en liten pause.

Les alt om krigen i Ukraina

Det forteller moren, Nell Nyström, til den svenske avisen NSD.

Tusenvis av fremmedkrigere

Hennes sønn er en av mange soldater fra andre land som har sluttet seg til de ukrainske styrkene. Bare i løpet av krigens første fase skal anslagsvis 20.000 fremmedkrigere ha strømmet til Ukraina for å slåss side om side med regulære ukrainske soldater.

I april 2022 reiste Daniel Nyström (36) til Ukraina. Han var en av flere svenske soldater som tok det vanskelige valget om å slutte seg til den internasjonale legionen og den ukrainske hæren, skriver Aftonbladet.

Les også: Britisk etterretning: Høyt fravær blant russiske soldater

(Artikkelen fortsetter under video)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Eksplosiv «trailer» for Ukrainas motoffensiv

– Et åpenbart kall for meg

– Det har alltid vært drømmen min å gjøre noe i militæret, så det var et åpenbart kall for meg, fortalte han før han reiste.

Nyström skal ha deltatt i flere militære operasjoner under den 15 måneder lange krigen, blant annet i kamper ved fronten i Donetsk, og under offensiven mot Kherson da titusenvis av russiske tropper ble tvunget til å trekke seg tilbake.

– De kjemper for landet sitt. Du er redd hele tiden. Hvis du ikke er redd, er du en psykopat, fortalte 36-åringen til NSD.

– Det er vanskelig å ta innover seg

Daniel Nyström (skjermdump fra Twitter)

Daniel Nyström ble funnet død i en leilighet i den ukrainske hovedstaden Kyiv. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

– Det er vanskelig å ta innover seg, det er fortsatt så utrolig, utrolig trist. Han gledet seg til en liten pause, forteller moren.

Mange som kjempet sammen med Daniel Nyström i Ukraina har skrevet innlegg på sosiale medier hvor de hyller den svenske soldatens heroiske innsats i frigjøringskampen for Ukraina.

Flere svensker er døde

I desember i fjor omkom en svensk mann i 20-årene fra Sør-Sverige. Han var en del av en medisinsk bataljon og omom i en bilulykke under evakuering av en skadd soldat fra fronten nord for Bakhmut, ifølge Expressen.

I juli døde svenske Edvard Selander Partigiani i et granatangrep mens han deltok i kampene i Ukraina. Han hadde tidligere vært ansatt i det svenske forsvaret.