Nato-sjefen: Finland vil formelt bli med i Nato innen få dager

Nato-sjef Jens Stoltenberg gleder seg over at Tyrkias president sier ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen. Les mer Lukk

Finland vil formelt bli medlem av forsvarsalliansen Nato innen få dager, sier generalsekretær Jens Stoltenberg fredag.

– Alle de 30 Nato-landene har nå ratifisert tiltredelsesprotokollen. Finland vil formelt slutte seg til alliansen vår i løpet av de kommende dagene, sier Stoltenberg i en pressemelding.

Torsdag kveld ga den tyrkiske nasjonalforsamlingen grønt lys til Finlands Nato-søknad. Nå gjenstår kun formaliteter før finnene er medlem av forsvarsalliansen.

Historisk øyeblikk

Nato-sjefen ønsker finnene velkommen til alliansen.

– Jeg har nettopp snakket med president Sauli Niinistö for å gratulere ham med dette historiske øyeblikket, sier han.

Stoltenberg sier at Finland vil gjøre Nato sterkere. Nå er det Sveriges tur, sier han videre.

– Jeg ser fram til også å ønske Sverige velkommen som et fullverdig medlem av Nato-familien så snart som mulig, sier Stoltenberg.

Søkte sammen

Finland søkte om Nato-medlemskap sammen med Sverige i fjor etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Nato-landet Tyrkia satte seg tidlig på bakbeina etter at Finland og Sverige søkte om medlemskap og kom med en rekke krav til de to landene. Blant annet ville Tyrkia ha flere personer utlevert.

Selv om de to nordiske søkerlandene har hatt som mål å gå inn i forsvarsalliansen sammen, har Tyrkia fortsatt ikke ratifisert Sveriges innmelding. Det vil trolig skje først etter valget i Tyrkia, som holdes 14. mai.