Valgresultater i Nigeria kommer søndag
En kvinne avgir stemme i Yola i Nigeria lørdag. Afrikas mest folkerike land velger både president og ny nasjonalforsamling. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB Les mer Lukk
Flere timer etter at fristen for å stille seg i kø for å stemme gikk ut klokken 14.30 lørdag, avga frustrerte nigerianere sine stemmer lørdag kveld etter store forsinkelser. Det ble meldt om tusener som fortsatt sto i kø.
Valgfunksjonærer hevdet at forsinkelsene skyldtes logistikk. Andre mente at ny design på valutaen gjorde det vanskelig for mange å få tak i stemmesedler fordi det førte til kontantmangel.
Det påvirket også transporten for både velgere, valgarbeidere og politibetjenter som sørget for sikkerhet.
Landets uavhengige valgkommisjon kunngjorde at en del valglokaler også skal være åpne søndag morgen, noe som ikke var planlagt, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.
Andre steder var opptellingen allerede i gang lørdag kveld.
De første resultatene ventes å bli kunngjort midt på dagen søndag.
Frykt for vold
I forkant av lørdagens valg var det frykt for vold fra islamske militante i nord og separatister i sør. Selv om dagen stort sett gikk rolig for seg var det et par dramatiske hendelser.
Ifølge nyhetsbyrået AP kjørte væpnede menn opp til et stemmelokale i landets største by Lagos, avfyrte skudd i luften og tok med seg stemmeseddelboksen. Skuddene skal ha fått velgerne til å skrike og løpe i dekning, mens stemmesedler lå strødd utover gulvet.
I den nordøstlige delstaten Borno ble minst fem personer, deriblant barn, såret da Boko Haram-ekstremister angrep velgere i byen Gwoza, ifølge lokale myndigheter.
Mahmood Yakubu, leder av Nigerias valgkommisjon, sier at avstemningen skal fortsette til sent på kvelden på steder hvor det har oppstått voldelige hendelser. Han legger til at sikkerheten er forsterket disse stedene.
Tre kandidater
I valget stiller regjeringspartiet APC med 70 år gamle Bola Tinubu som presidentkandidat, mens det største opposisjonspartiet PDP stiller med 76 år gamle Atiku Abubakar.
Vanligvis pleier det kun å være to kandidater med reelle vinnersjanser i Nigerias presidentvalg. Men i år har Peter Obi (61) fra Arbeiderpartiet seilt opp som en sterk tredjekandidat. Han har ledet på flere av de siste meningsmålingene.
– Blir annerledes
– Det kommer til å bli annerledes denne gangen, vi har tre personer, sier Friday Ikwuako (55), som lørdag avga stemme i en velstående bydel i Lagos, Afrikas største by.
– Vi ønsker regjeringsskifte, understreker Ikwuako.
I Nigeria er over to tredeler av de minst 215 millioner innbyggerne under 35 år gamle. Mange av disse antas å støtte Obi.
Tidligere kuppmaker
Valgvinneren vil overta etter Muhammadu Buhari, som gir seg etter åtte år som president.
Buhari styrte Nigeria i en periode på 1980-tallet etter å ha tatt makten i et militærkupp. Men i 2015 ble han president på demokratisk vis. Han ble den første opposisjonskandidaten i Nigeria som beseiret en sittende president i et valg.
I forkant av valget lørdag hadde det vært flere voldshendelser. En kandidat fra Arbeiderpartiet i senatsvalget, som holdes samtidig med presidentvalget, ble drept i delstaten Enugu torsdag.
– Utrolig deltakelse
Over 87 millioner mennesker har rett til å stemme ved årets valg.
Det kom lørdag meldinger om høy valgdeltakelse – blant annet fra Ngozi Okonjo-Iweala, lederen for Verdens handelsorganisasjon (WTO), som avga stemme i landsbyen i delstaten Abia der hun vokste opp.
– Deltakelsen er utrolig, den største jeg har sett i alle årene jeg har avgitt stemme her i landsbyen. Unge og gamle, alle er her, skrev hun på Twitter.
Olje og konflikt
Nigeria er ikke bare Afrikas mest folkerike land, men også et av de rikeste. I den sørlige delen av landet er det store oljeressurser.
Men rikdommen er ulikt fordelt, og 60 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Og den nordlige delen av landet er preget av konflikter og de væpnede aksjonene til de ekstreme islamistene i gruppen Boko Haram.
Klimaendringer og mer ustabilt vær er et problem både i nord, der de fleste innbyggerne er muslimer, og i sør, der de fleste er kristne.
De etniske og religiøse skillelinjene preger også valgene i landet. Hvis det ikke blir en klar seierherre i første omgang av presidentvalget, vil en ny valgrunde bli holdt i løpet av 21 dager.