Pakistanske brødre løslatt fra Guantanamo

To pakistanske brødre er utlevert til Pakistan etter å ha tilbrakt 20 år på Guantánamo-basen på Cuba. Bildet er fra en seremoni på basen der amerikansk personell minnet kolleger og ofre som ble drept i et terrorangrep i Kabul i Afghanistan i 2021. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Les mer Lukk

To pakistanske brødre er utlevert til Pakistan fra USAs Guantánamo-base på Cuba etter over 20 år, opplyser Pentagon.

Abdul Rabbani, født i 1967, og Mohammed Rabbani, født i 1969, ble pågrepet av pakistanske myndigheter i Karachi i september 2002.

Den eldste var mistenkt for å være tilrettelegger for al-Qaida mens den yngste var anklaget for å være tilrettelegger for økonomi og reisevirksomhet for ledere i al-Qaida, ifølge USAs forsvarsdepartement.

Begge ble sendt til Guantánamo i 2004. I 2021 slo USA fast at de kan løslates, fremgår det av en uttalelse fra Pentagon torsdag. Det ble aldri tatt ut tiltaler mot dem.

Etter løslatelsen av de to brødrene er det nå 32 innsatte igjen på Guantánamo-basen. 18 av disse er godkjent for utlevering, ifølge Pentagon. Guantánamo-fanger kan på grunn av amerikansk lov ikke overføres til fengsler i USA.

Det var 10. januar 2002 at den amerikanske basen i Guantánamo Bay på Cuba ble tatt i bruk som fengsel for personer pågrepet under USAs såkalte «krig mot terror». Den ble opprettet etter angrepene mot USA 11. september 2001, og fangeleiren ble stedet der USA plasserte mistenkte terrorister pågrepet i ulike operasjoner rundt om i verden.