Eksperter: Slik vil Russland lykkes med en ny offensiv
En ukrainsk soldat i Bakhmut øst i Ukraina i november. Les mer Lukk
Seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt tror ikke den nye offensiven vil lykkes i særlig grad.
– Jeg er skeptisk til at Russland klarer å ta store nye landområder. Det vi har sett det siste året av russisk krigføring er ikke veldig imponerende, sier han til ABC Nyheter.
Han mener de russiske styrkene mangler materiell og trent personell.
– De viser begrenset evne til samvirke mellom ulike enheter og våpensystemer. Men det er nok viktig for dem å ta et initiativ før Ukraina får bygget opp nok arsenal av vestlige våpensystem slik som stridsvogner og langtrekkende artilleri, påpeker Friis.
Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!
Spår store problemer
Ukraina og flere vestlige allierte har lenge spådd at russerne snart kan starte en stor offensiv. Torsdag skrev den amerikanske tankesmien Institute for the Study of War (ISW) at Russland har startet en storoffensiv på flere fronter i Øst-Ukraina.
Professor Tormod Heier ved Stabsskolen mener det er større grunn til å tro at russerne lykkes med denne offensiven kontra de tidligere.
Heier mener det er tre årsaker til dette:
- De russiske styrkene har reorganisert seg og gjenvunnet noe av kampkraften som ble tapt etter den ukrainske motoffensiven i høst
- De russiske styrkene er også konsentrert i et mindre geografisk områdene enn tidligere, noe som betyr at de kan bryte gjennom svake punkter i ukrainske stillingsverker
- Til sist kan det også være at de ukrainske styrkene mangler nok soldater og materiell, og at de dermed vil være sårbare for russiske mekaniserte styrker, som dermed kan bryte igjennom og isolere ukrainske avdelinger
– Generelt sett er det ofte en fordel å være på offensiven, for da kan man selv bestemme tempoet og holde initiativet i kampene. Samtidig er det også store svakheter i den russiske styrken. Dette gjør at offensiven antakelig vil avta i ukene som kommer. De russiske styrkene har nemlig ikke avsatt nok tid på å trene sammen, sier Heier til ABC Nyheter.
Professor ved Forsvarets høgskole Tormod Heier. Les mer Lukk
Han mener at det dermed vil oppstå store samarbeids- og koordineringsproblemer ettersom de ulike avdelingene rykker framover.
– Styrkene er også svært avhengige av store lagre med blant annet ammunisjon, drivstoff, reservedeler, mat og medisiner. Slike lagre vil også være utsatt for angrep fra ukrainske droner og artillerisystemer. På sikt kan dette gjøre at den russiske fremrykkingen gradvis stopper opp. Ikke minst fordi mange av de beste avdelingene allerede er brukt opp tidligere i krigen, vurderer Heier.
– Dette kan bli en hemsko
Professoren mener at når problemene gradvis tårner seg opp i de kommende ukene for russerne, vil lederskapet bli svært viktig.
– Dette kan bli en hemsko for russerne. For russerne mangler erfarne ledere som kan motivere mobiliserte sivilister som strengt tatt ikke ønsker å ofre liv og helse på annen manns territorium. Mobiliserte soldater sloss nemlig best på egen jord, ikke på andres land.
Se video: Her gjør Wagner-soldatene en tabbe – slaktes:
Your browser doesn't support HTML5 video.
Her blir Wagner-soldater beskutt av ukrainsk artilleri Les mer Lukk
Tom Røseth, etterretningsekspert og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, mener det som taler til Russlands fordel er mobiliseringens gryende effekt og den store forflytninger av personell til frontlinjen
– Oppbygningen er sterk i Luhansk og Donetsk. En fortsatt begrensning er den store satsningen på infanteri, med noe støtte fra artilleri og flystyrker. Det ser ikke ut til at de russiske styrkene evner å inkludere stormpanservogner og stridsvogner optimalt for å få større effekt av en offensiv. Det skal være slitasje og mangler på russisk side, sier han til ABC Nyheter.
Russlands beste kort
Videre sier Røseth at et samspill mellom forskjellige styrker ikke ble fremvist i de innledende offensivene i Ukraina, og at det da var de best trente enhetene som var i aksjon.
– Etter nå ha mistet rundt halvparten av de 200.000 som opprinnelig invaderte, er det nå nyere og i mindre grad samtrente styrker Russland angriper med. Et estimert antall er 300.000 russiske soldater langs frontlinjen. Russlands beste kort er dermed infanteri som i store antall kan overvelde ukrainske forsvarsposisjoner, men da med store kostnader slik vi har sett rundt Bakhmut.
Røseth tror den russiske offensiven blir begrenset, før russerne igjen møter sterke ukrainske forsvarsposisjoner.
– Noe territoriell vinning er mulig, både i Luhansk og i Donetsk. Ukrainerne kan velge å ta taktiske tilbaketrekninger og slippe russerne frem, for så å ta forsyningslinjene og kommandosentraler, som fører til russisk utmattelse slik vi har sett tidligere i krigen.
Sår tvil om ny offensiv
Oberstløytnant Palle Ydstebø, som er sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen, mener det ikke er noe som taler for at Russland har en stor offensiv på gang.
Oberstløytnant Palle Ydstebø mener det ikke er noe som tyder på at Russland er i gang med ny offensiv. Les mer Lukk
– Noen stor offensiv utover de angrepene de har gjennomført siden offensiven i Donetsk startet i august, og motangrepene ved Kreminna og Svatove, er det ikke noe så langt som tyder på at de har gående nå. Angrepene gjennomføres med mindre avdelinger, og noen ny storoffensiv med flere brigader og samkjørt artilleri- og flystøtte, er ikke rapportert, sier han til ABC Nyheter.
– Det har derimot vært større russiske angrep med elementer fra flere brigader og artilleri- og flystøtte ved Vuhledar de siste ukene, men de er slått tilbake med store russiske tap, legger Ydstebø til.
Han mener Russlands har mindre forutsetninger for å lykkes om de klarer å gjennomføre en storoffensiv som minner om den i fjor vinter. Ydstebø begrunner dette ut ifra styrkeforholdene og slitasjen på de russiske feltavdelinger de siste månedene.
– I tillegg er de ukrainske styrkene mer erfarne, bedre trent, utrustet og oppsatt enn da Russland invaderte i fjor.