Aleppos krigsvante befolkning i sjokk over jordskjelvets ødeleggelser
Innbyggere i Aleppo går gjennom ødeleggelsene krigen gjorde øst i byen i 2017. Skjelvet natt til mandag kom som et enormt sjokk. Arkivfoto: Hassan Ammar / AP / NTB Les mer Lukk
For Aleppos innbyggere var borgerkrigen en lang og brutal beleiring. Opprørere erobret den østlige delen av byen i 2012, like etter at Syrias borgerkrig begynte. De neste årene kjempet russiskstøttede regjeringsstyrker for å fordrive opprørerne. Syriske og russiske styrker bombet deler av byen flat.
Aktivistgrupper anslår at rundt 31.000 mennesker ble drept i løpet av de fire årene med kamphandlinger, og nesten hele befolkningen i den østlige sektoren ble fordrevet. Kampene som raste i Aleppo, var stort sett over i 2016 – likevel er bare et lite antall av de mange skadde og knuste bygningene gjenoppbygd. Innbyggerne i Syrias største by har merket landets økonomiske nedtur på kroppen, svært mange er blitt kastet ut i fattigdom.
Ny type terror
For mange ble jordskjelvet som traff deler av Tyrkia og Syria natt til mandag, en ny type terror – og et enormt sjokk.
Hovig Shehrian forteller at da krigen raste som verst i Aleppo i 2014, flyktet han og foreldrene fra hjemmet sitt som lå i frontlinjen. De måtte hele tiden flytte mellom nabolag for å unngå å havne midt oppe i kampene og for å unngå snikskytterne.
– Det var en del av vår daglige rutine. Hver gang vi hørte lyden av kamper, dro vi. Vi visste hvem vi skulle ringe og hva vi skulle gjøre, forteller 24-åringen.
– Men … vi visste ikke hva vi skulle gjøre da jordskjelvet kom. Jeg fryktet rett og slett bare at vi skulle dø, sier han.
Jordskjelvet sendte innbyggerne på flukt ut i Aleppos gater i det kalde vinterregnet. Bygninger over hele byen kollapset. Over 360 mennesker er hittil funnet omkommet, hundrevis av andre ble såret. Fortsatt graves det gjennom ruiner i håp om å finne overlevende – men mest sannsynlige døde.
Folk er redde for bygningene som fortsatt står. Mange har søkt husly på skoler. Et maronittisk-katolsk kloster tok imot mer enn 800 mennesker, spesielt kvinner, barn og eldre, som fylte opp hvert eneste rom.
– Vi tør ennå ikke å sove hjemme. Noen velger å sove i bilene sine, forteller Imad al-Khal, generalsekretæren for kristne kirkesamfunn i Aleppo, som hjelper til med å organisere krisesentre.
– Etter de mange årene med krig utgjør jordskjelvet en enorm fysisk og psykisk påkjenning. Innbyggerne lurer virkelig på om de fortjener dette, sier Armenak Tokmajyan i tankesmia Carnegie, selv opprinnelig fra Aleppo.
– De er traumatiserte, og det vil ta lang tid før de klarer å fordøye denne lidelsen som kommer på toppen av krigen, mener han.
Var aldri redd – før nå
Rodin Allouch er fra Aleppo. Han dekket krigen for en syrisk TV-stasjon.
– Jeg pleide å være ved fronten, jeg tok videobilder, gjorde scoop. Jeg var aldri redd. Raketter og granater falt, men moralen min var høy, husker han.
– Men jordskjelvet var annerledes. Jeg vet ikke nøyaktig hva det gjorde med oss. Det var første gang i mitt liv jeg ble virkelig redd, sier han
Under krigen måtte han forlate hjemmet sitt øst i byen og leie en leilighet på vestsiden. Nå har jordskjelvet fortrengt ham igjen.
Da bygningen deres begynte å riste, flyktet han, kona og de fire barna deres til en hage i nærheten.
Allouch sier at han ikke vil flytte inn igjen før bygningen er inspisert og reparert. Den står fortsatt, men har mange sprekker.
Farouk al-Abdullah flyktet fra gården sin sør for Aleppo by under krigen. Siden den gang har han bodd sammen med sine to koner, elleve barn og 70 år gamle mor i Jenderis, en by kontrollert av opposisjonen i Aleppo-provinsen.
Huset deres kollapset fullstendig i jordskjelvet, men familien klarte å komme seg ut.
Al-Abdullah mener at jordskjelvet, med ødeleggelser overalt og skremmende etterskjelv, er verre enn selve krigen.
– Selv om krig kan være meningsløst, kjemper man som regel for en sak – noe som gir ødeleggelser og død en mening, sier han.
Naturkatastrofer er bare smerte, og ikke noe annet enn smerte, sier han.