Biden varsler oppheving av koronaunntakstilstanden i USA

USAs president Joe Biden vil oppheve unntakstilstandene mot koronaviruset i landet i mai. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Les mer Lukk

USAs president Joe Biden varsler at han den 11. mai vil oppheve de to parallelle unntakstilstandene som har vært iverksatt for å håndtere koronapandemien.

At unntakstilstandene oppheves vil si at håndteringen av koronaviruset ikke lenger skal skje på føderalt nivå.

De to unntakstilstandene, den ene som svar på en nasjonal krise og den andre som svar på en folkehelsekrise, har vært gjeldende siden tidligere president Donald Trump innførte dem i 2020.

Biden har gjentatte ganger forlenget unntakstilstandene, som har gitt millioner av amerikanere tilgang til gratis koronatester, vaksiner og behandling. Ved opphevingen vil kostnadene ved dette overføres til private helseforsikringer og offentlige helseetater.

Opphever asylbegrensing

Deler av unntakstilstandene har allerede blitt opphevet av de folkevalgte i USA, men tiltak som blant annet går ut på økonomiske subsidier og vaksineutvikling har vedvart.

Opphevingen vil også gjelde forordningen kjent som Title 42, som har begrenset muligheten for asylsøkere til å komme seg til USA over grensen fra Mexico med begrunnelse i å hindre smittespredning. Siden Title 42-restriksjonene ble satt i verk, er mer en 2,5 millioner migranter nektet retten til å søke asyl i USA, ifølge amerikanske medier.

Det hvite hus sier at de skal erstatte Title 42 med en annen juridisk mekanisme, men at de trenger tid på å få denne på plass.

Koronasmitten avtar

Bidens kunngjøring om å oppheve unntakstilstandene kommer som svar på et krav fremmet i Kongressen om å oppheve dem umiddelbart. Republikanerne i Representantenes hus forbereder seg også på å starte en etterforskning av den føderale regjeringens svar på koronapandemien.

Biden-administrasjonen mener at en umiddelbar oppheving vil føre til kaos og usikkerhet i helsevesenet, og at sykehus og sykehjem trenger tid til å forberede seg.

Koronasmitten avtar i USA, selv om mer enn 500 personer fremdeles dør av koronarelaterte årsaker daglig, ifølge tall fra myndighetene.