USAs tidligere forsvarsminister: – Putin mener det er hans skjebne
Russlands president mener han å gjenopprette det russiske imperiet er hans skjebne, sier tidligere amerikansk forsvarsminister. Les mer Lukk
I juni, bare litt over tre måneder etter Russlands invasjon av nabolandet Ukraina, sammenlignet Russlands president Vladimir Putin seg med den russiske tsaren Peter den store.
I en tale under 350-årsmarkeringen av den russiske tsarens fødselsdag snakket han også om behovet for «å ta tilbake territorium og forsvare seg selv».
Han mente Peter den stores grunnlegging av St. Petersburg lignet sin egen regjerings annektering av territorium. Talen var en åpenbart henvisning til Krim-halvøya i Ukraina, da talen ble holdt månedsvis før Russland gjennomførte ulovlige folkeavstemninger om fylkene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk skulle annekteres.
Flere har derfor spekulert i om Putins store mål er å gjenopprette hele Sovjetunionen, som falt i 1991. Det er USAs tidligere forsvarsminister overbevist om.
– Uten Ukraina kan det ikke være et russisk imperium
Robert Gates, tidligere amerikansk forsvarsminister under både George W. Bush og Barack Obama, sier Putin mener det er «hans skjebne» å gjenopprette det russiske imperiet.
Den tidligere amerikanske forsvarsministeren Robert Gates. Les mer Lukk
– Putin tror det er hans skjebne å gjenskape det russiske imperiet. Og som min gamle mentor, Zbig Brzezinski (Zbigniew Brzeziński, sikkerhetspolitisk rådgiver for USAs president Jimmy Carter, journ.anm) pleide å si: «Uten Ukraina kan det ikke være noe russisk imperium». Så han er besatt av å ta tilbake Ukraina, sier Gates til NBC News, ifølge Newsweek.
– Jeg tror han tror tiden er på hans side, og at støtten til Ukraina vil tære på Vesten og avta, legger han til.
Venter på stridsvogner
Militær støtte til Vesten har vært heftig diskutert de siste ukene.
Både Nato-sjef Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har i lang tid lagt press på de vestlige landene for å få de til å donere mer høyteknologisk militært utstyr.
Etter lang tids press, sa nylig Tyskland og USA ja til å sende stridsvogner av henholdsvis typen Leopard 2 og Abrams.
Også Storbritannia sender 14 Challenger 2-stridsvogner.
Vesten og Ukraina håper leveringen vil gi de ukrainske styrkene et stort løft i møte med russerne.