Tidligere pave Benedikt er død

Tidligere pave Benedikt XVI er død. Han ble 95 år gammel. Les mer Lukk

Pave Benedikt XVI bar tilnavnet Guds rottweiler og så ikke noe behov for reformer i Den katolske kirke. Nyttårsaften døde han, 95 år gammel.

Fakta om pave Benedikt XVI  

* Het egentlig Joseph Alois Ratzinger.

* Født 16. april 1927 i Marktl am Inn i Bayern i Tyskland

* Døde 31. desember 2022 i Vatikanet.

* 29. juni 1951: Ordinert til prest.

* 1977: Erkebiskop av München und Freising. Ble samme år utnevnt til kardinalprest av pave Paul VI.

* 1981: Prefekt for Kongregasjonen for troslæren, tidligere kjent som inkvisisjonen.

* 2002: Dekanus for kardinalkollegiet.

* 19. april 2005: Valgt til pave og tok navnet Benedikt XVI.

* 28. februar 2013: Gikk av som pave og viste til helsetilstanden. Beholdt pavenavnet og fikk tittelen «pave emeritus» etter abdikasjonen.

– Det er med sorg jeg kan informere dere om at tidligere pave Benedict XVI døde i dag klokka 9.34 i Mater Ecclesiae-klosteret i Vatikanet, sier en talsperson for Vatikanet i en uttalelse.

Nekrolog:«Guds rottweiler» – pave Benedikt – er død

Benedikt ble i 2013 den første paven på rundt 600 år til å gå av fra stillingen. Han ble etterfulgt av pave Frans. Benedikt har siden bodd i Vatikanet og vært ved svært dårlig helse.

Begraves trolig i Vatikanet

Selv om det ikke er noen regelbok for hvordan en tidligere pave skal begraves, er det ventet at det vil skje med en seremoni i Vatikanet ledet av pave Frans.

I 2005 ble pave Johannes Paul II lagt på paradeseng på Petersplassen før begravelsesseremonien der rundt en million mennesker, blant dem verdensledere, deltok.

Vatikanet bekrefter at Benedikt også skal ligge på paradeseng i Peterskirken.

Benedikt hadde fødenavnet Joseph Ratzinger og var en tysk kardinal før han ble pave. I Tyskland markeres dødsfallet lørdag.

– Verden sørger for vår pave, skriver Bild , mens kringkasteren ARD titulerer sin nekrolog «Vi var paven».

Hedres

Benedikt hedres som en stor teolog etter at nyheten ble kjent.

– Som en tysk pave, var Benedikt XVI en spesiell kirkeleder for mange, ikke bare i dette landet. Verden har mistet en formende figur i den katolske kirken, en argumenterende person og en klok teolog, sier den tyske statsministeren Olaf Scholz.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Benedikt kjempet for en mer broderlig verden.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak sier at det er en trist nyhet og trekker også fram Benedikt som en stor teolog.

Paven ba for forgjengeren

Den siste uken ble helsetilstanden forverret. Onsdag sa pave Frans at Benedikt var svært syk og ba alle verdens katolikker be for ham.

Vatikanet har vært vage om hva helseproblemene til Benedikt har vært. De har vist til den tidligere pavens høye alder.

Norske katolikker hyller Benedikt.

– Pavens primære oppgave er å styrke sine brødre og søstre i troen, og det gjorde han, sier dominikanersøster Anne Bente Hadland ved Katarinahjemmet til Vårt Land.

– Ruvende

Hun sier at Benedikt var en stor og viktig pave og en ruvende teolog.

– Det er langt mellom de store teologene på pavestolen, så vi får nok ikke en mann av hans kaliber igjen med det første, sier hun.

Oslo-biskop Bernt Eidsvig sier at de norske menighetene vil holde prekener om Benedikts betydning for å markere hans død.

– Han har for mange vært en veldig trygg og solid teolog. Selv om han abdiserte for nesten ti år siden, så har det vært en trygghet forbundet med hans nærvær, sier Eidsvig.