Venezuelanske barn fikk antiamerikansk superhelt til jul

En jente holder «Super Bigote»-actionfiguren, som ser ut som president Nicolás Maduro og kjemper mot en Donald Trump-aktig skikkelse. Foto: Jesus Vargas / AP / NTB Les mer Lukk

En actionfigur som bekjemper «det amerikanske imperiet» og ligner på president Nicolás Maduro, var blant årets statlige julegaver til Venezuelas fattigste barn.

Hvert år gir nemlig landets regjering tusenvis av julegaver til fattige barn, deriblant sykler, Barbie-dukker og lekebiler importert fra Kina.

I år var actionfiguren «Super Bigote» med i samlingen. Den har røde bukser, en blå kappe og en stor bart som ligner ansiktsutsmykningen til presidenten. Barten er også opphav til navnet, da bigote betyr bart på spansk.

Det siste året har Super Bigote vært i sentrum for en tegnefilm på statlig TV i Venezuela. Superhelten bekjemper en Donald Trump-aktig skurk som forsøker å skape kaos fra en base som ligner mistenkelig på Det hvite hus. Andre skurker minner om venezuelanske opposisjonspolitikere, som får skylda for sanksjonene landet er blitt ilagt fra USA og EU.

Opposisjonsledere og akademikere er heller misfornøyd med at figurene ble delt ut på julefester i fattige nabolag. De anser det som et smakløst forsøk på å indoktrinere venezuelanske barn idet landet prøver å hente seg inn igjen etter mange år med voldsomme økonomiske nedgangstider og masseutvandring.