Serbiske styrker i høyeste beredskap som følge av Kosovo-uro

Det serbiske forsvarsdepartementet har offentliggjort dette bildet fra en serbisk stilling ved grensen til Kosovo. Les mer Lukk

Det serbiske militæret er i satt i høyeste beredskap grunnet den anspente situasjonen i Kosovo. Imens har kosovo-serbere satt opp flere veisperringer.

Veiene ble tirsdag sperret stikk i strid med internasjonale anmodninger om å fjerne hindre som er satt opp tidligere.

De siste sperringene består av lastebiler som står på tvers av flere veier i Mitrovica – en by som er splittet i en kosovoalbansk og serbisk del.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lastebiler står på tvers i en gate i den delte byen Mitrovica. Les mer Lukk

Det er første gang siden den siste krisen begynte, at serbiske innbyggere blokkerer veier i en av områdets viktigste byer. Fram til nå har sperringene vært satt opp på veier som leder til grensen mellom Kosovo og Serbia.

– Høynet beredskap

Tiltaket blir gjennomført dagen etter at Serbias president Aleksandar Vucic ga hæren ordre om å være i høyeste kampberedskap, det vil si nivået for bruk av våpenmakt.

Ifølge Serbias forsvarsminister Milos Vucevic har Vucic også gitt ordre om at landets spesialstyrker skal utvides til å omfatte 5.000 soldater, mot 1.500 i dag.

Serbias president Aleksandar Vucic har satt hæren i høyeste beredskap. Les mer Lukk

Ordrene ble gitt etter at Serbias forsvarssjef Milan Mojsilovic reiste til grensen til Kosovo søndag.

– Situasjonen er komplisert og kompleks, sa Mojsilovic.

Avviser autoritet

Kosovo erklærte seg om uavhengig i 2008, men Serbia har ikke villet anerkjenne den tidligere serbiske provinsen som et eget land. De 120.000 serberne som bor i Kosovo, er dessuten blitt oppfordret til å avvise autoriteten til Kosovos regjering.

Den serbiske hæren er de siste årene blitt satt i høy beredskap flere ganger, sist gang i november etter påstander om at Kosovo hadde sendt flere droner inn i serbisk luftrom.

Den 10. desember satte serbere i Nord-Kosovo opp sperringer i protest mot pågripelsen av en tidligere politimann som er mistenkt for angrep på politifolk med albansk etnisitet.

Samtidig er det blitt meldt om flere skyteepisoder, den siste skjedde 1. juledag, ifølge KFOR, som er Natos fredsbevarende styrke i Kosovo.