Niesen til Khamenei arrestert i Iran

I Niesen til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei er arrestert for å ha kalt hans regime morderisk. Foto: Den iranske øverste leders kontor via AP / NTB Les mer Lukk

Niesen til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei ble pågrepet etter at hun i sosiale medier kalte onkelens styre et morderisk regime som dreper barn.

Farideh Moradkhani kommer fra en del av slekta som lenge har vært kritisk til Irans presteregime, og hun har selv tidligere blitt arrestert.

Broren hennes, Mahmoud Moradkhani, tvitret at hun ble pågrepet onsdag da hun ble innkalt til politiet. Lørdag postet han så en video av henne der hun fordømte den «åpenbare undertrykkelsen iranerne blir utsatt for», og kritiserte det internasjonale samfunnet for lunken reaksjon.

– Frie folk, stå sammen med oss. Be deres regjeringer slutte å støtte dette morderiske regimet som dreper barn, sa hun.

– Dette regimet er ikke lojalt mot sine egne religiøse prinsipper og kjenner ikke til noen annen styringsmetode enn bruk av makt for å holde seg ved makten, sa hun videre.

Moradkhani er datteren til Khameneis søster Badri, som kom på kant med familien på 80-tallet. Hun er kjent som en aktivist mot dødsstraff, og ble sist arrestert i januar i år.